2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Kevesen tanultak tovább

A munkanélküli segélyt idén nyáron igénylő 721 középiskolát végzett fiatalból mindössze 68 folytatta tovább egyetemen tanulmányait – derül ki a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség legfrissebb adataiból.

Érdeklődők a munkaerő-elhelyező ügynökség csíkszeredai székhelyén. Kevesen tanultak tovább az állástalan fiatalok közül Fotó: Balázs Árpád
Érdeklődők a munkaerő-elhelyező ügynökség csíkszeredai székhelyén. Kevesen tanultak tovább az állástalan fiatalok közül Fotó: Balázs Árpád

Nem igyekezett tovább folytatni tanulmányait a frissen végzett, állástalan középiskolások többsége: a Hargita megyéből munkanélküli segélyt igénylő 721 végzős diákból csak 68 döntött a munkanélküli segélyről lemondva az egyetemi továbbtanulás mellett. A munkanélküliségi ráta továbbra is 4,98 százalék maradt – tudtuk meg Jánó Edittől, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség (AJOFM) aligazgatójától.
A középiskolai tanulmányait lezáró diákoknak minden esztendőben a tanév befejezése után 60 nap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy a munkanélküli segély érdekében állástalanként regisztrálják magukat a megyei munkaerő-elhelyező ügynökségnél. A friss végzősök addig részesülhetnek támogatásban, amíg munkát találnak vagy felvételt nyernek valamelyik felsőoktatási intézménybe. A munkaerő-elhelyezőhöz idén kevesebb középiskolát végzett fiatal jelentkezett be, mivel a sikertelen egyetemi felvételi próbálkozásról az ügynökséget nyilatkozatban is tájékoztatniuk kellett.
– A munkanélküli segélyben részesülőknek bizonyos követelményeket kell teljesíteniük: havonta egyszer pecsételésre kell jelentkezniük, emellett folyamatosan követniük kell a munkaerő-elhelyező ügynökség honlapján megjelenő állásajánlatokat. A honlapon keresztül szükséges kitölteniük egy Europass-típusú önéletrajzot is. Egy hónapban többször is behívjuk őket, hogy tájékoztassuk a munkahelyekről, a tanfolyamokról, amelyek segítenek nekik az elhelyezkedésben. Ha valaki nem tudja teljesíteni azokat a feltételeket, amelyekhez internetkapcsolat szükséges, mert nincs hozzáférése vagy nem ért hozzá, akkor az ügynökség munkatársai segítenek, csak jelezze előre a problémát. Egyébként is 40 éven felül nem kötelező az online követelmények teljesítése – sorolta lapunknak Jánó Edit.

Györffy Ibolya

Kapcsolódó cikkek:

14,325RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb