Kevesen kérik az óvodásoknak járó 50 lejes utalványt

72

A csíkszeredai polgármesteri hivatal adatai szerint a megye­központban jelenleg 224 óvodaérett gyermek jogosult a havi 50 lejes, vásárlási utalvány formájában nyújtott állami támogatásra. Az általunk megkeresett tanintézmények vezetői ugyanakkor nem tartják hatékony­nak a tavaly novemberben kihir­detett törtvényt. Információink sze­rint még a vidéki környezetben is közömbösek maradtak az emberek.

Az intézkedés lényege az lenne, hogy többen járjanak óvodába, de a felhívás épp azokhoz nem jut el, akiknek szól Fotó: Balázs Árpád / archív
Az intézkedés lényege az lenne, hogy többen járjanak óvodába, de a felhívás épp azokhoz nem jut el, akiknek szól Fotó: Balázs Árpád / archív

Lapunk több csíkszeredai napközi otthon és óvoda vezetőjét megkereste, hogy arról érdeklődjön, előreláthatóan hány család igényelné az óvodásoknak járó 50 lejes utalványt, amellyel az oktatási minisztérium szerint az érintettek élelmiszert, ruhaneműt, játékot vagy tanszert vásárolhatnak. Az oktatási intézmények vezetői arról számoltak be, hogy a szülők közül nagyon kevesen érdeklődnek a támogatás iránt, tanintézményenként talán 10-15 gyermek az, aki jogosult lenne az állami juttatásra eddig viszont alig néhány, esetenként egyetlen szülő sem érdeklődött a lehetőség iránt. Az utalványt a szociálisan hátrányos helyzetű, 3–6 év közötti gyermekek szülei igényelhetnék, és az intézkedéstől elméletileg azt várják, hogy több szülőt ösztönözzön arra, hogy gyermekét óvodába vagy napközi otthonba írassa.

Nincs összesített, megyei adat
– Tájékoztattuk a szülőket az állami támogatás lehetőségéről. A tanfelügyelőség és a helyi önkormányzat is érdeklődött arról, hogy óvodánkban hány gyermek jogosult erre a juttatásra, viszont csak hozzávetőleges információkat tudtunk adni, mivel egyetlen szülő sem jelezte, hogy igényelné a támogatást, nekünk pedig nem tisztünk, hogy a családok jövedelme iránt érdeklődjünk – tájékoztatta lapunkat a csíkszeredai Aranyalma Óvoda vezetője.
Hasonló tapasztalatokról számolt be Albert Ibolya igazgató is, a Napsugár Napközi Otthon és a Csiga-Biga Óvoda vezetője szerint a két intézményben mindössze 16 gyermek lenne jogosult a támogatásra.
Megkerestük a tanfelügyelőséget is, hogy egy megyei, átfogó képet kapjunk, de az intézmény még nem összesítette, hogy Hargita megyében hány érintett lehet.
– Eddig ötven kiscsoportos, harminc közép- és tizennégy olyan nagycsoportos korú gyermekről tudunk, akik a támogatás miatt jelentkeztek, hogy járni szeretnének az óvodai foglalkozásokra. Általában szociálisan hátrányos helyzetű, főként cigány nemzetiségű gyermekről van szó – mondta Luka László, a megyei tanfelügyelőség munkatársa.
A vidéki tanintézmények esetében sem nagyobb az érdeklődés az új szociális juttatás iránt, a csíkmadarasi általános iskolához tartozó óvodában például eddig hárman igényelnék a havi támogatást.
– Talán pont azokhoz a családokhoz nem jut el ez a felhívás, akiknek valóban fontos lenne ez a segítség, mivel eddig kimondottan szociális okok miatt nem járatták gyermeküket óvodába – állítja Császár Sándor. A Kiss Ferenc Általános Iskola igazgatója úgy véli, a községben több mint húsz gyermek lenne, aki véleménye szerint megfelel a törvény szabta kritériumoknak, a szülők mégsem jelentkeztek az önkormányzatnál.
– Reggel érdeklődtem a helyi tanácsnál, hogy hányan vannak, akik kérik az 50 lejes utalványt, eddig még a csíkszépvízi önkormányzatnál nem jelentkezett senki – tudtuk meg Kenéz Szilárda iskolaigazgatótól.

Csökken a hiányzások száma, de nem a támogatás miatt
Az 50 lejes állami támogatást azok az óvodáskorú 3 és 6 év közötti gyermekek igényelhetik, akiknek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 284 lejt, és a kiskorú rendszeresen részt vesz az oktatásban. Ez azt jelenti, hogy a minisztérium szerint a gyermek egy hónapban legfeljebb háromszor hiányozhat szülői igazolással.
– Két évvel ezelőtt valóban problémát jelentett az óvodai csoportokban, hogy a kicsik nem folyamatosan jártak a foglalkozásokra, ezért az utóbbi időszakban a megyei tanfelügyelőség szigorúbb eljárást követel meg az intézményvezetőktől: a szülőknek minden esetben indokolniuk kell, hogy gyermekük miért hiányzik az óvodából – tette hozzá Bartolf Hedwig. A tanfelügyelőtől kapott statisztikai adatok szerint a 2014/2015-ös tanévben például novemberben, decemberben és januárban egy diák átlagosan 0,4-0,5 hiányzást gyűjtött össze, idén januárban pedig ez az érték 1,9.
A hiányzás inkább az óvodai programmal működő intézményekre jellemző, ahol a foglalkozás rövidsége miatt gyakrabban előfordul, hogy a gyermekek rap­szodikusan vesznek részt az ok­tatási napokon. Nem beszélve a többgyermekes családokról, ahol mondjuk az ötéves gyermek vigyáz a kisebbekre. Általában véve mégsem lehet tömeges és nagyszámú távolmaradásról beszélni, tették hozzá az intézményvezetők.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.