Kevesen éltek a kedvezmény lehetőségével

Néhány lejjel nőtt a fizetnivaló

180

Az infláció mértékével arányosan, azaz 1,3 százalékkal kell több ingatlan- és gépjárműadót fizetniük a gyergyószentmiklósiaknak tavalyhoz képest, belterületek esetén 0,2 és 5 százalék közötti az adóemelés. Kisnyugdíjasok, fogyatékkal élők, valamint mezőgazdasági gépekkel rendelkezők kedvezményben részesülnek, amennyiben még tavaly igényelték ezt.

Kis mértékben ugyan, de emelkedtek a helyi adók és illetékek idén Gyergyó­szentmiklóson.
– Az országos Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) által közölt országos infláció mértéke 1,3 %, ennek figyelembevételével történtek az adóemelések is az idei évre – közölte Fórika Krisztina, a városháza szóvivője. Mint kifejtette, az ingatlanok és autók esetében mintegy 1,3%-os az emelés, ami azt jelenti, hogy, aki például tavaly 100 lejt fizetett, annak idén 103 lejt kell fizetnie. Belterületek esetén 0,2% és 5% közötti az adóemelés. A szóvivő megjegyezte, azon házak esetében, melyeket tulajdonosaik hivatalosan vásároltak meg vagy építtettek, az adóemelés mértéke 1,3%, viszont azokat az eseteket, amikor a ház valamely részét gazdasági tevékenységre használják, jelenteni kell a polgármesteri hivatal pénzügyi osztályán. Erre azért van szükség, mert akkor másképpen számolják az adót.
Idén kevesebb adót fizethetnek a mezőgazdasági gépek tulajdonosai, a fogyatékkal élő személyek valamint a kisnyugdíjasok, de csak abban az esetben, ha tavaly év végéig tettek le igénylést erre vonatkozóan. A polgármesteri hivatal pénzügyi osztályán megtudtuk, összesen 35 kérés érkezett ez ügyben hozzájuk. A mezőgazdasági és haszongépjárművek esetén azok tulajdonosai 50 százalékos adókedvezményre jogosultak. Súlyos és halmozottan súlyos fogyatékkal élő személyek 100 százalékos adókedvezményben részesülhetnek az általuk birtokolt épületre és autóra. Kisnyugdíjasok a tulajdonukban lévő belterületek adói esetén kapnak kedvezményt. 25 százalékos a kedvezmény azon személyek esetén, akik jövedelme a minimálbér és a minimálbér fele között van, 50 százalékos azoknak, akik jövedelme a minimálbér felénél kisebb. Idén is lehet igényelni az adókedvezményt, mely a jövő évi adókra vonatkozóan lesz majd érvényes.
A szóvivő hangsúlyozta, idén is érvényes az adókedvezmény a március végéig kifizetett adókra, 10 százalékot spórolhatnak meg a befizetendő értékből a lakosok, ha igyekeznek az év első három hónapjában törleszteni adóikat. Március 29., péntek az utolsó nap, amikor kedvezményesen lehet adót fizetni.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek