2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

„Kevesebbnek” számít…

Az már bizonyára köztudott, hogy a június 5-től hatályba lépett 2015/125-ös törvény értelmében az úgynevezett gyermekpénz (az állami gyermekpótlék) kvantuma e hónaptól a kétszeresére emelkedett. Ezek szerint a második életévet betöltött gyermekek esetében az eddigi 42 lejről 84, lejre, illetve a harmadik életévet betöltött fogyatékkal élő gyermekek esetében 84 lejről 200 lejre. Már a törvény megjelenésekor felszínre került annak egy hátulütője is: egyes nehéz anyagi helyzetben lévő gyermekes családok nettó jövedelmük megemelkedése okán eleshetnek bizonyos szociális, pénzbeli juttatásoktól. Becslések szerint országos viszonylatban mintegy 300 000 családot érinthetett volna hátrányosan az, ami végső soron és elméletileg számukra többletet jelenthetett…

Gyermekek a játszótéren. Dupla juttatás, de csak fele számít Fotó: Balázs Árpád
Gyermekek a játszótéren. Dupla juttatás, de csak fele számít Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]M[/dropcap]iről is van szó? A 2001/416-os, a garantált minimál jövedelemre vonatkozó törvény értelmében megalapítható szociális segély, valamint a 2010/277-es törvény alapján biztosított családfenntartási pótlékok folyósításának alapvető feltétele az adott család havi nettó jövedelmének a kvantuma.

Kevesebb-e a több?
A szóban forgó jogszabályok tételesen rendelkeznek azokról a különböző jellegű jövedelmekről (beleértve a társadalombiztosítási illetményeket, segélyeket, pótlékokat stb.), amelyeket bele kell számítani a család nettó jövedelmébe, de ugyanakkor utalás van azokra is, amelyek kivételt képeznek (például a 2010/277-es törvény élőírása alapján folyósított pótlék vagy a 2004/1484-es kormányhatározat alapján folyósított „iskolapénz”) a havi nettó jövedelem kiszámítása tekintetében. Nos, a 2015/125-ös törvény alapján megemelt állami gyermekpótléknak családi nettójövedelmet „gerjesztő” hatása lett volna, s következésképpen adott határértékek túllépése nyomán egyes családok elestek volna a már említett jogszabályok alapján folyósított juttatásoktól vagy csökkent volna annak kvantuma. Továbbá: amennyiben megszűnt volna a szociális jövedelmi forrás, azzal egyidejűleg az egészségbiztosítás haszonélvezői jogállás is.

Nem számít jövedelemnek
A számítások azt mutatják, hogy igen sok többgyermekes család esetében az a 42 lejes gyermekpénz-többlet „sokba került” volna, mert nagyobb kvantumú, másabb jellegű szociális juttatásoktól estek volna el. Ezt a kormány is elismerte, s még a hónap derekán Rovana Plumb munkaügyi miniszter bejelentette, hogy tanulmányozzák a jogszabály-módosítás lehetőségeit. Végül is nem egy módosításra, hanem egy törvénykiegészítésre került sor. A kormány keddi ülésén fogadták el a garantált minimál jövedelemre vonatkozó 2001/416-os törvény 8-as szakaszát kiegészítő 2015/25-ös sürgősségi kormányrendeletet. A szóban forgó szakasz rendelkezik azokról a már említett jövedelmekről, amelyeket figyelembe kell venni, illetve nem kell figyelembe venni az adott család havi nettó jövedelmének megállapításánál, s amely függvényében majd folyósítható vagy sem bizonyos szociális segély, pótlék stb. Ehhez a szakaszhoz toldtak hozzá egy új bekezdést, amely értelmében a gyermekeket eltartó családok esetében a havi nettó jövedelem megállapításánál az állami gyermekpótléknak azt a kvantumát kell szem előtt tartani, amelyre jogosult volt az a család (pontosabban az a gyermek vagy gyermekek) 2015. június 5. előtt. Azaz: egy gyermek esetében 42 lejről van szó és nem a mostantól esedékes 84 lejről.

Hecser Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb