Kevesebb tejre volt szüksége a feldolgozóknak

Februári tejstatisztika

142

Az év első hónapjához képest februárban bő 4 ezer tonnával kevesebb tejből, összesen 77 ezer tonnából termeltek a romániai tejfeldolgozó üzemek. A feldolgozott mennyiségen belül az importtej volumene 17 százalék volt – derül ki a statisztikai hivatal adataiból.

A romániai feldolgozók által felvásárolt tej mennyisége havi lebontásban 2016-tól 2018-ig forrás: INS

Hetvenhét ezer tonnányi tejet gyűjtöttek be és dolgoztak fel február folyamán a hazai tejüzemek, ami viszont az év első hónapjában felvásárolt nyers tej mennyiségétől jelentősen, mintegy 6 százalékkal elmaradt – derül ki az Országos Statisztikai Intézet legfrissebb tejipari jelentéséből. A feldolgozók által felvásárolt tejmennyiség 17 százaléka – egészen pontosan 13 225 tonna – importként külföldi tejtermelő gazdaságokból származott. A romániai tejüzemek az INS adatainak tanulsága szerint hasonló mennyiségű külföldi tejre tartottak igényt egy évvel korábban is, míg idén januárban az ország határain kívülről rendelt nyersanyag volumene meghaladta a 17 ezer tonnát, az idei év első két hónapjának távlatában pedig megközelítette a 28 ezer tonnát. A hazai feldolgozók egyébként idén januárban még 81 877 tonnányi tejből, tavaly februárban pedig 71 081 tonnányi tejből termeltek.
A feldolgozókba érkezett tej legfontosabb minőségi mutatói a mögöttünk maradt téli időszakban alapvetően nem változott: az alapanyag főbb paraméterei közül átlagosan 3,29 százalékos fehérjetartalmat és 3,85 százalékos zsír­tartalmat mértek januárban és februárban is.
Az idei esztendő második hónapjában felvásárolt 77 ezer tonnányi tejből 24 502 tonna étkezési tej, 5251 tonnányi tejföl, 17 448 tonnányi savanyított termék, 817 tonna vaj, valamint 6660 tonnányi sajt készült.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek