Kevesebb születés, több házasság

Gyergyó vidéki anyakönyvi adatok

61

Többen születtek, mint ahányan meghaltak tavaly Gyergyószent­miklóson, azonban a születések száma alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A házasságkötések száma viszont növekedett 2017-hez képest.

A városháza. 356 újszülöttet „jegyeztek be” Fotó: László F. Csaba

Csíkszereda és Székely­ud­varhely anyakönyvi adatai után a gyergyó­szent­mik­lósi, sőt Gyergyó vidéki sta­tisztikákat is megvizsgáltuk. A városháza anyakönyvi hivatalának adatai szerint 356 kisbabának állítottak ki születési bizonyítványt 2018-ban, és ez 19-cel kevesebb, mint amit egy évvel korábban jegyeztek. Fontos megemlíteni azonban, hogy ezek az adatok nem mutatják pontosan, hogy hány gyergyószentmiklósi és környékbeli gyerek született, ugyanis azok adatait nem tartalmazza, akik a csíkszeredai vagy a székelyudvarhelyi szülészeten jöttek világra.
118 gyereket vittek haza gyergyószentmiklósi szülők, ebből 73 fiú és 45 lány. 153 kisbaba a környékbeli falvakra „ment” haza, legtöbben (36-an) Gyergyóalfaluba, 28-an Remetére, 24-en Újfaluba; Csomafalvára, Szárhegyre és Ditróba ugyanannyi, 19 gyerek, Vaslábra pedig nyolc. Legtöbb esetben a fiúk voltak többségben, kivételt képez azonban Gyer­gyóremete, ahová csupán 9 fiú és19 lány újszülöttet jegyeztek.
A gyerekeknek választott nevek nagyon változatosak, főként a lányok esetében. Például a népszerüségi listát vezető Hannát, Rebekát, Hajnalkát is csak két-két gyerek kapta. A fiúknál az István volt tavaly a legkedveltebb név, öt gyereket neveztek el így, de népszerű volt még a Dávid, a Zalán és a Mátyás név is.
A házasságkötések száma 2017-hez viszonyítva emelkedett, ugyanis összesen 111 pár mondta ki a boldogító igent, 20-szal több, mint egy évvel korábban.
Az elhalálozások száma is nőtt az előző évhez képest: 348 halotti bizonyítványt állítottak ki, nyolccal többet, mint egy évvel korábban. A tavaly elhunytak közül 175 személy volt gyergyószentmiklósi: 91 férfi, 84 nő.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek