Kevesebb születés, több elhalálozás

Dávid és Anna a legnépszerűbb Székelyudvarhelyen

105

Kevesebben születtek és kevesebb házasság köttetett 2018-ban. A polgármesteri hivatal La­kos­ság-nyilvántartó Irodájának statisztikája szerint mindkét esetben elmaradnak a számok a 2017-ben jegyzettnél. Tájékoztatásukból kiderült az is, hogy a névadásnál inkább a hagyományos nevek taroltak.

Míg 2017-ben 1435 kisbabát anyakönyveztek Szé­kely­udvarhelyen, a tavaly jóval kevesebb születést, mindössze 1369-et jegyeztek. A házasodási kedv is gyengébb volt, a 2017-es 207-hez képest az elmúlt esztendőben 190 pár mondta ki a boldogító igent a Küküllő-parti városban. Halálesetet pontosan 603-at jelentettek a lakosság-nyilvántartó irodánál, ez a szám 23-mal több az azt megelőző évben regisztráltnál.
A névadásban a hagyományo­sabb nevek domináltak, fiúk esetében a Dávid, a Bence és a Hunor volt a legnépszerűbb keresztnév, míg a kislányoknál az Anna, a Zsófia és a Hanna bizonyult kedvencnek. Összesen 35 fiúcska kapta például a Dávid nevet, és 31 kislány lett Anna. Természetesen voltak szülők, akik különlegesebb, ritkább nevet választottak utódjuknak. Jegyeztek be Táltos, Bátor, Félix, Medárd, Bertalan, Adorján nevű kisfiút, valamint Barka, Evódia, Opál és Helka nevű kislányt is. Érdekesnek mondható, hogy olyan, korábban gyakorinak számító keresztnevek váltak ritkasággá a tavalyi évről szóló kimutatás szerint, mint a Zsuzsa, a Rózsa, vagy akár a Gábor és Dezső.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek