Kevesebb szemét termelése a cél

Új fejezet a szelektív hulladékgyűjtés életében

73

Tegnap a székelyudvarhelyi városházán számoltak be az új, ötfrakciós szelektív hulladékgyűjtési rendszer elindításáról. Ahhoz, hogy magas szintű szelektív hulladékgyűjtés működjön, három dolog szükséges: infrastruktúra, szervezés és tudatosítás. A közeljövőben erre összpontosítanak.

A lakosság közreműködésére számítanak Fotó: Nagyálmos Ildikó

Nem kerül újabb költségébe a lakóknak a május 31-én induló, egyelőre a kertes házak háztartásait érintő intézkedés, ugyanis azokat a zsákokat, amelyekbe külön papírt, üveget és műanyagot gyűjthetünk, ingyenesen biztosítja a szolgáltató. A szelektíven gyűjtött szemetet – akárcsak az elmúlt időszakban – a kapu elől szállítják el a megszokott időpontban. A váltózsákokat a lakosság először a számlával kapja kézhez, majd elvitelkor pótolják ezeket. A konténereket a jövőben visszavonják, ugyanis az említett zsákokban fogják elszállítani a hulladékot. Újraindítják a komposzttelepet is a cekendi tárolónál, ahová a biohulladék kerül.
– Az első fázisban egyelőre a város egyik felében a kertes házaknál kezdődik el a szelektíven gyűjtött hulladék elszállítása, erre a célra háromtípusú és -színű zsákot osztunk ki a lakosság között: a sárga színű zsákba a műanyag, a zöldbe az üveg, a kékbe pedig a papír kerül. Romániában elsőként sikerült beszereznünk azt a három frakciót gyűjtő és tömörítő autót, ami alkalmas arra, hogy egyszerre szállítsa el az említett szelektíven gyűjtött anyagokat anélkül, hogy összekeverednének ezek. A kertes házak lakóit arra buzdítjuk, hogy otthon mindenki maga állítsa elő a komposztot, hogy a lebomló anyagok elszállítása ne a szemétszállító céget terhelje – fogalmazott Körösfőy Sándor RDE-igazgató.
Júniusban indítják el a tömbházaknál a próbagyűjtést, minden, kamerával felszerelt gyűjtőponton hat kukát helyeznek el, amelyekbe szelektíven kell bedobni a hulladékot. Azoknak a lakóknak, akik szelektíven gyűjtenek, alapárban számítják ki a szemétdíjat, aki pedig nem gyűjt szelektíven, feláron számítják ki a költségeket. Aki nem tartja be a szabályzatot, akár büntetésre is számíthat. Az RDE veszélyes hulladékot nem gyűjt és nem szállít el, viszont a Termés utcai munkaponton ingyen átveszik.Arról is beszámoltak a városháza munkatársai, hogy idén „zöldebb” lesz a városnapok, ugyanis szelektív hulladékpontokat állítanak fel. Az ételmaradékot a helyi kutyamenhelyre szállítják, az RDE támogatásával az evőeszközök, tányérok komposztálható anyagból készülnek. A gyereknapon a tűzoltó- és mentőautók mellett idén bemutatják az új kukásautót is.
Az önkormányzati testületben közvitára bocsátották az új szabályzatot, amelyben – többek közt – a hulladékmennyiség is fontos szerepet kap, hiszen a lakosságban tudatosítani kell: minél kevesebb hulladékot termeljen. A továbbiakban tudatosítási kampányokat is szerveznek, az elsőt rögtön a városnapokon, ahol már az említett zsákokban szelektíven gyűjtik a hulladékot.
Gálfi Árpád polgármester úgy véli, nagy előrelépés történt a városi hulladékgyűjtést illetően, hiszen három éve azért harcolnak, hogy elindíthassák a szelektív hulladékgyűjtést. Az RDE-nél történt vezetőségcserét követően a városvezetés és a szolgáltató között jó kommunikáció alakult ki, és úgy véli, sikeres, eredményes évek elé néznek.
Az RDE új igazgatója, Körösfőy Sándor arról is beszámolt, jövő héten beüzemelik azt a konténert, amely megoldja a csurgalék problémáját a cekendi szeméttelepen. Az utóbbi másfél hónapban 500 köbméternyi csurgalékot szállíttattak el, hogy megóvják a környezetet a szennyezéstől.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek