2021, január 18, hétfő.

Kevesebb pénzből gazdálkodhat idén Csíkszereda

A tömbházak hőszigetelése a legnagyobb tétele Csíkszereda idei éves költségvetésének, amelyet a hétvégi tanácsülésén fogadott el a megyei jogú város önkormányzati testülete. Érzékeny vesztesége ugyanakkor a városkasszának, hogy tavalyhoz képest 16 millió lejjel kevesebbet költhet az önkormányzat saját fenntartására, illetve a város működtetésére.

Szavaznak az önkormányzati képviselők. Kevesebb pénz, legnagyobb tétel a hőszigetelés Fotó: László F. Csaba

Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere a költségvetés-tervezet elfogadása előtt szóvá tette: tavalyhoz képest idén országos szinten 8,9 milliárd lejjel kevesebb pénz jut a központi költségvetésből a helyi önkormányza­tok működésére, Csíkszeredának emiatt 16 millió lejjel kevesebből kell gazdálkodnia.
– Ekkora rablás, ami az idén történt, elfogadhatatlan. Nagyon nehéz évnek nézünk elébe – minősítette a kormány döntését az alpolgármester.

A költségvetés sarokszámai
A tanácsülést követő sajtó­tá­jékoztatóan az elöljáró elmondta: 154,2 millió lej a város teljes költségvetése, ebből valamivel több mint 65,4 millió lej a város előző évi megtakarításaiból származik. Idén 88,78 millió lej bevételre számít az önkormányzat, ebből 29,4 millió lej az Országos Helyi Fejlesztési Programmal (PNDL) már megkötött támogatási szerződésekből folyik be a városkasszába. A fenti összeget fejlesztésekre, beruházásokra költik. Füleki Zoltán ugyanakkor elmondta: a város működtetésére, fenntartására mindössze 59,3 millió lej jut, azaz 16 millió lejjel kevesebb, mint tavaly. Mint részletezte: ebből a keretből kell finanszírozzák a polgárvédelmi, szociális, kulturális, közbiztossági költségeket, a közvilágítást, valamint az önkormányzat szolgáltatásait és bérköltségeit is.

Hőszigetelés buktatókkal
A költségvetés legnagyobb tétele a középületek és tömbházak hőszigetelésére szánt összeg. Kérdésünkre Szőke Domokos alpolgármester elmondta: Csíkszeredában jelenleg a tömbházaknak megközelítőleg egyharmada hőszigetelt, az önkormányzat tervei szerint idén további egyharmadát szigetelnék. Az elöljáró ugyanakkor rámutatott: sok múlik a lakóközösségeken is, hogy időben elkészüljön a pályázati dokumentáció, a határidő ugyanis viszonylag szoros, február végéig kell benyújtani azokat. Mint mondta, volt rá példa, hogy egy lakóközösség háromnapos késéssel adta le a szükséges iratokat, a hatályos törvényes előírások miatt az önkormányzat arra kényszerült, hogy elhalassza a közbeszerzési eljárást. Egyébként mintegy ötven tömbház hőszigetelése szerepel az önkormányzat tervei között, az elöljáró elmondása szerint jó aránynak számítana, ha ezeknek felét sikerülne hőszigetelni. Kifejtette, rendkívül bonyolult kivitelezni ezeket a munkákat, mert előfordul, hogy egy-egy lakástulajdonos nem egyezik bele a teljes ingatlan hőszigetelésébe. Hozzáfűzte: volt rá példa, hogy egy lakóközösség visszalépet a pályázattól, mert három tagja ellenezte a beruházást. De nemcsak a lakók hozzáállásán múlik a dolog, mert előfordul, hogy hiába próbál hőszigetelésre támogatást nyerni egy lakóközösség, egyszerűen nem felelnek meg az uniós pályázati kiírás követelményeinek.

Kiss Előd-Gergely

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb