Kevesebb ló akadt fenn a szűrővizsgán

Fertőző kevésvérűség

52

A bevizsgált 12,5 ezer egyedből idén mindössze csak egy lóról derült ki, hogy fertőző kevésvérűségben szenved. Ám ahhoz, hogy a Hargita megyei lóállomány anémiamentes legyen, az ellenőrizetlen adásvételeket is vissza kellene szorítani.

Még nem anémiamentes a Hargita megyei lóállomány. Javuló tendencia Fotó: Domján Levente

Mindössze egyetlen, kevésvérűségben szenvedő lovat talált eddig a Hargita megyei állományból február–március között begyűjtött vérminták bevizsgálása során a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság – tájékoztatta lapunkat dr. Ladó Zsolt, az intézmény igazgatója. A megyei főállatorvos elmondta, az anémiás állatra egy maroshévízi gazdaságban bukkantak: a továbbfertőzés megelőzése érdekében pedig a kevésvérűségben szenvedő hátast – a törvényes előírásoknak megfelelően – vágóhídra küldték. A ló gazdáját az állat aktuális piaci értékén kártalanítják – tette hozzá.
– A tavaszi kampány keretében eleddig 12 448 ló vérmintája érkezett a laborba. Ebből csak egy volt pozitív. Még hátravan néhány minta bevizsgálása: az egyik kollega például ma is hozott ötvenet. 2017 decembere végén egyébként a Hargita megyei lóállomány
13 941 egyedet számlált – mondta el tegnap érdeklődésünkre a főállatorvos.
A kevésvérűségben szenvedő lovak száma egyébként évről évre csökken, ám ahhoz, hogy a Hargita megyei lóállomány teljes mértékben anémiamentes legyen, számos tényezőnek teljesülnie kellene. Ladó doktor e tényezők közül legfontosabbnak az illegális állatmozgást, az állatorvosokat megkerülő lókereskedők tevékenységének visszaszorítását nevezte.
– Az állatmozgást muszáj kézben tartani. A múlt héten is volt egy ilyen jellegű akció a Kászonokban. Próbáljuk kiszűrni a beazonosítatlan egyedeket. Amelyik ló azonosítót kap, abból vérminta is származik. A vizsgálatok során gyakran kiderül, hogy más megyékből, kísérőpapírok és bevizsgálás nélkül kerülnek hozzánk lovak. Ezt az állatmozgást próbáljuk lehetőségeink szerint az ellenőrzésekkel megakadályozni, amihez gyakran a rendőrség segítségét is igénybe vesszük. Azt pedig, hogy a beteg lovak ne kerüljenek ki a legelőre és a szúnyogok által ne fertőzzenek tovább más egyedeket, a vérmintavételekkel és a kötelező kivágatásával próbáljuk elejét venni – hangsúlyozta a főállatorvos.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek