péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Kevesebb importtejre volt szükség

Miközben növelték termelésüket, éves szinten harmadával, az előző hónaphoz képest pedig 11 százalékkal kevesebb külföldi tejre volt szüksége májusban a hazai tejfeldolgozók üzemeknek. Az idei első öt hónapban feldolgozott tejmennyiség 10 százaléka azonban így is az ország határain kívüli tehenészetekből származott.

A feldolgozott tej mennyisége havi lebontásban, 2017–2019 közöttforrás: ins

Havi viszonyításban 13 szá­zalékkal, éves összehasonlításban pedig 0,3 százalékkal nőtt májusban a romániai tejüzemek által megrendelt és feldolgozott nyers tej mennyisége – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) tejipari jelentéséből. A napokban közzétett, a májusi helyzetállapotot tükröző jelentés tanulsága szerint a hazai tejfeldolgozók május során 111 765 tonna nyers tejet vettek át a termelőktől, valamint a begyűjtőközpontoktól, miközben áprilisban a feldolgozott nyers tej mennyisége még 98 912 tonna volt. A gazdálkodók számára különösen jó hír, hogy a termeléshez felhasznált nyers tej hányadán belül a külföldről rendelt tej részaránya számottevően, 11 százalékkal csökkent: májusban a romániai tejfeldolgozóknak összesen 6723 tonna külföldi farmokról származó nyersanyagra volt szüksége, miközben egy hónappal korábban még az importtej mennyisége 7554 tonnára, egy évvel ezelőtt, tavaly májusban pedig 9870 tonnára rúgott. A májusban feldolgozott tej – főbb minőségi paramétereit tekintve – átlagosan 3,78 százalékos zsír és 3,27 százalékos fehérje tartalmú volt – olvasható ki az INS jelentéséből.
A hazai tejüzemek egyébként az idei esztendő első öt hónapja alatt összesen több mint 478 ezer tonna tejet vásároltak fel a termelőktől, ebből a külföldről származó mennyiség 44,533 tonna volt, azaz a teljes termelés kevesebb mint 10 százaléka.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb