Kevesebb hely, drágább szolgáltatás

Újranyíló bölcsődék, óvodák

54

Gyergyószentmiklóson június 29-én, hétfőn újranyitják a bölcsődét, Székelyudvarhelyen jövő hónapban újraindul az élet a bölcsődében, illetve a napközi otthonokban. Összevont csoportok lesznek, minden reggel lázat mérnek, és a kedvenc maci vagy kisautó otthon marad. Az igényt már ma jelezni kell.

Nyári program az óvodákban. Mégis megengedik                                                                     Fotó: Lőrincz Csaba

Miután a Hivatalos Közlönyben megjelent a bölcsődék és óvodák nyári megnyitására vonatkozó szabályzat, Gyergyószentmiklóson is folytatódik az intézmény tevékenysége. Az oktatási, egészségügyi és munkaügyi minisztérium által kidolgozott szabályzat értelmében csak szórakoztató jellegű tevékenységek lesznek az intézményekben, a gyermekeknek hosszú időt kell a szabadban tartózkodniuk.

Még ebben a hónapban megnyílik Gyergyószentmiklóson
– Nyári felügyeletet biztosítva, június 29-én újranyitjuk a bölcsődét azon gyermekek számára, akik tanév közben is odajártak. A működésre vonatkozó előírások betarthatósága miatt csökkentett létszámmal fognak újraindulni a csoportok, összesen 20 gyereket lesz képes fogadni a bölcsőde – tájékoztatta az érdekelteket a város közösségi oldalán Nagy Zoltán polgármester.
A kéréseket ma délig várják a bölcsőde Virág negyedi székhelyén; amennyiben több jelentkező lesz a meghirdetett helyek számánál, a beiratkozásnál is érvényben lévő szempontokat érvényesítik. Figyelembe veszik a családtagok számát, a munkahellyel rendelkező szülők számát, a család szociális helyzetét és a gyergyószentmiklósi lakcímet.
Az intézményben zajlanak az előkészületek az újranyitásra: megtörtént az épület fertőtlenítése, folyamatban van a védőfelszerelések beszerzése. A hónap végi kezdésig átrendezik a termeket és az udvart is, hogy elegendő teret tudjanak biztosítani a gyermekeknek – áll a polgármester bejegyzésében.
Horvát Orsolya intézményvezető-helyettes elmondta: érkeznek már az igénylések a szülőktől a nyári időszakra. A napközik újranyitásáról még nem született döntés Gyergyó­szent­miklóson.

Július 6-tól fogadják a gyermekeket Székelyudvarhelyen
Az oktatási, egészségügyi és munkaügyi minisztérium által meghatározott rendelkezések értelmében július 6-tól Székelyudvarhelyen is fogadják a gyermekeket kis létszámú, összevont csoportokban a napközi otthonok, illetve a böl­csőde a nyári vakáció idején – közölte a polgármesteri hivatal. A honlapjukon elérhető, de a tanintézményektől is kérhető kérést és nyilatkozatot legkésőbb hétfőn, június 22-én 14 óráig kell eljuttatni az adott napközihez, illetve a bölcsődéhez (személyesen vagy elektronikusan), viszont az igényt már ma, június 19-én 14 óráig jelezni kell elektronikus formában. Az összesített igénylések alapján a tanfelügyelőség dönti el, hogy melyik intézmény nyit, illetve milyen rotációban. A járványügyi helyzetre vonatkozó megszorítások miatt a helyek száma korlátozott, a kérések elbírálásánál a dolgozó szülők gyerekei élveznek elsőbbséget. Ugyanakkor a gyermek egészségi állapotát igazoló családorvosi bizonylatot is be kell nyújtani. A Városháza még arról is tájékoztat, hogy az adott körülmények miatt a napi díj sajnálatos módon emelkedni fog, mert sokkal több követelménynek kell megfeleljenek a tanintézmények.
Korábban már megírtuk, hogy a gyerekeknek fejenként 4,5 négyzetméternyi felületet kell biztosítania a tanintézménynek, ezért alakulhatnak ki csakis kis létszámú csoportok. Érkezéskor minden reggel egészségügyi szűrés zajlik, 37,3 Celsius-foknál magasabb hőmérséklet észlelésekor, illetve legúti megbetegedésre utaló tünetek esetén nem fogadják a gyereket. Rendszeresen fertőtlenítik a termeket, felületeket, a játékokat, értelemszerűen a gyerekek otthonról nem vihetnek magukkal játékot, és az intézményekbe való lépéskor a szülőkre is vonatkoznak a távolságtartásra és maszkviselésre vonatkozó szabályok.

HN-összefoglaló

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.