2021, január 16, szombat.

Kevesebb gazda igényelte a földalapú támogatást

Eldőlt: Hargita megyében 2015-ben biztosan kevesebben kapnak területalapú támogatást, mint a megelőző esztendőkben, a földalapú támogatási kérelmek benyújtási határideje ugyanis múlt pénteken lejárt. A legfrissebb összesítő adatok alapján a támogatásra jogosult gazdák tábora idén ötezer fővel apadt, de 15-16 ezer hektárral csökkent a támogatásra jelölt mezőgazdasági parcellák nagysága is.
A közbirtokosságok, gazdaegyesületek viszont nem maradnak támogatás nélkül.

 

Nadrágszíjparcellák a felcsíki határban. Kevesebb jogosult Fotó: Domján Levente
Nadrágszíjparcellák a felcsíki határban. Kevesebb jogosult Fotó: Domján Levente

[dropcap]T[/dropcap]avalyhoz képest ötezerrel kevesebb Hargita megyei gazdálkodó kap idén területalapú támogatást – derül ki a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) legfrissebb összesítő adataiból. A pénteken lezárult támogatás-igénylési határidőig az APIA Hargita megyei kirendeltségeinél 26 484 gazda 177 835 hektárra szóló egységes területalapú támogatási kérelmét iktatták, miközben a korábbi esztendőkben a megyéből még rendszerint 31-32 ezer támogatásigénylőre és 190-193 ezer hektárnyi szántóként, legelőként, kaszálóként művelt, egyenként 30 árnál nagyobb mezőgazdasági területre számíthattak.
Haschi András, az APIA Hargita megyei igazgatója tegnapi érdeklődésünkkor még kissé vonakodott a hétvégén lezárult támogatás-igénylési kampány összesített adatainak értékelésétől. Mint fogalmazott: a támogatásigénylők száma ugyan az előzetes várakozásaiktól elmarad, ám a körülményekhez képest nem rossz. Hozzátette, a következő lépés a határidőig beérkezett területalapú támogatási kérelmek feldolgozása lesz. Ahol problémákat észlelnek, az érintett támogatásigénylőktől is pontosítást kérnek. Pótdokumentumok benyújtására, elfogadására viszont a határidőn túl már nincs mód.
– Ahol szükséges, a helyzet tisztázására behívjuk azokat a gazdákat, ahol a támogatásra jelölt területeket fedik egymást, de azokat a támogatásigénylőket is behívjuk, akik esetében a rendszer hibát jelez – sorolta Haschi.
Elmondta, hasonló munka vár kollegáira az állattámogatási kérelmek esetében is, azonban a papír- formában beérkezett támogatás-igénylések feldolgozása a szakember véleménye szerint még tovább tart. Az állattámogatási kérelmek feldolgozására kifejlesztett számítógépes rendszer ugyanis valójában még most sem működik – árulta el lapunknak Haschi. A szakember továbbra is kitart véleménye mellett, miszerint a területalapú és állattenyésztési támogatások igénylésének összevonása nagyon nem volt jó ötlet.

Domján Levente

Előző cikkNyelv
Következő cikkHargita megyei lovas sikerek

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb