2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Kevesebb bűncselekményt követtek el tavaly

A Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség közzétette a 2016-os évre vonatkozó összegzését. Az évértékelőből kiderül, hogy több mint 7 százalékkal csökkent a bűnözési ráta a megyében 2015-höz viszonyítva. A rendőrök ugyanakkor az elkövetkező hetekben fokozott mértékben végeznek közúti ellenőrzéseket.

A pénzbírságoktól tartva óvatosabban vezetnek Fotó: Balázs Árpád / archív

Az intézmény által közzétett tájékoztatóból kiderül, hogy 2015-höz viszonyítva 7,95 százalékkal kevesebb feljelentést tettek a rendőrségeken, valamint 7,38 százalékkal kevesebb bűnügyi nyomozást indítottak. A legnagyobb pozitív értelemben vett visszaesést a csalások terén tapasztalták, 34 százalékkal kevesebb ilyen jellegű bűncselekményt követtek el tavaly, mint tavalyelőtt, ugyanakkor 11,54 százalékkal a rablásos, míg 15,82 százalékkal a lopásos bűncselekmények száma is csökkent. A 112-es segélyhívószámon tavaly összesen 4398 alkalommal hívták ki a rendőrséget.
Az erdészeti bűnözés megelőzésében, valamint szankcionálásában is eredményesebb évet zártak, több mint 2000 alkalommal ellenőriztek, és közel 83 százalékkal több, mintegy 4000 köbméter faanyagot koboztak el, egymillió lej értékben. A kimutatás szerint tavaly 27 százalékkal kevesebb erdészeti bűncselekményre vonatkozó panaszt tettek a rendőrségen, ellenben 3,53 százalékkal több nyomozás indult, mint 2015-ben.
2905 közúti beavatkozást hajtottak végre tavaly, az elővigyázatosságnak köszönhetően 2016-ban 7 százalékkal kevesebb baleset történt a Hargita megyei utakon. 2015-höz képest 15 százalékkal kevesebben szenvedtek súlyos, valamint 30 százalékkal kevesebben könnyű sérülést az autósok és utasaik.
Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség szóvivője lapunk kérdésére elmondta, hogy az elkövetkező időszakban még nagyobb hangsúlyt fektetnek a közúti ellenőrzésekre. Meglátása szerint jobb, ha több pénzbírságot szabnak ki, ha annak köszönhetően a sofőrök óvatosabban vezetnek, és kevesebb baleset történik. A következő hónapokban a rendőrök hosszabb munkaidőben dolgoznak a közutakon, és szigorúbban ellenőrzik a forgalmat.

Márk Boglárka

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb