Kevesebb a felső légúti megbetegedés

Részlegesen feloldották a látogatási tilalmat a csíkszeredai kórházban

121

Jelentősen csökkent múlt héten a felső légúti megbetegedések és az igazolt influenzás esetek száma Hargita megyében. A csíkszeredai kórházban tegnaptól az osztályok többségén ismét megengedett a beteglátogatás. A székelyudvarhelyi kórházban ugyanekkor még érvényben volt a tilalom.

A fertőző és a tüdőgyógyászati osztály egyike azoknak, amelyek továbbra sem látogathatók. Oldódik a tilalom Fotó: László F. Csaba

Az Egészségügyi Minisztérium közlése szerint országszerte kevesebb a felső légúti megbetegedés, és helyi szinten is csökkent ezek előfordulása, ezért az osztályok többségén tegnap feloldották az influenzajárvány miatt elrendelt látogatási tilalmat – közölte tegnap dr. Sergiu Sîngeorzan, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház nozokomiális fertőzések megelőzésére és visszaszorítására létrehozott osztályának vezetője. A kórház tájékoztatása szerint továbbra sem engedélyezett a betegek látogatása a fertőző betegségeket kezelő osztályon, a tüdőgyógyászati osztályon, a belgyógyászati osztályon és a gyermekgyógyászati osztályon, ezen részlegeken előreláthatóan áprilisig továbbra is érvényben marad a látogatási tilalom.
A Székelyudvarhelyi Városi Kórházban tegnap még érvényben volt a beteglátogatás korlátozása. A gyergyószentmiklósi és a maroshévízi kórházakban pedig nem volt ez korábban sem felfüggesztve.

Csökkenő esetszám
A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője, dr. Tar Gyöngyi szerint az előző héthez viszonyítva múlt héten több mint hatszázzal csökkent a megyében a felső légúti megbetegedések száma. A háziorvosok jelentései szerint február 25. és március 3. között Hargita megyében 1003-an fordultak orvoshoz felső légúti megbetegedés miatt, közülük 12 személyt utaltak kórházba. Alsó légúti problémákkal 58 személyt kezeltek, közülük 14-et kórházban. Előző héten hét influenzás esetet igazoltak, múlt héten pedig már csak egyet. A tavalyi év azonos időszakához képest is alacsony a múlt heti esetszám, tavaly ilyenkor ugyanis több mint kétszer ennyi volt a felső légúti megbetegedés – mutatott rá Tar Gyöngyi. Hozzátette, bár lehet még kiugrás, remélhetőleg lejárt már az influenzajárvány jelentősebb része. Úgy gondolja, abban, hogy idén ez aránylag hamar lecsengett, annak is része volt, hogy ezt az influenzaszezont komolyabb oltási kampány előzte meg, idejében volt oltóanyag és aránylag sokan megkapták a védőoltást. Hargita megyében az influenzához köthető haláleset idén nem történt, súlyos esetek viszont előfordultak, volt, akit az intenzív osztályon kezeltek a betegség nyomán. Az elővigyázatossági előírások továbbra is érvényesek – tette hozzá a közegészségügyi igazgatóság vezetője. Tehát, aki beteg, az ne menjen közösségbe, tüsszenteni és köhögni zsebkendőbe vagy könyökhajlatba ajánlott, a gyakori kézmosás pedig továbbra is javasolt.

Beteglátogatási szabályok
A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban hétfőtől péntekig 15–17.30, szombaton és vasárnap pedig 10–12 és 15–17.30 óra között lehetséges a beteglátogatás.
A kórház közleményében emlékeztet arra, hogy a beteglátogatás során egy beteghez egyszerre csak két személynek szabad bemennie, gyermekeket, főként kisgyermekeket pedig nem ajánlott bevinni. A kórteremben beszéljenek halkan, ne üljenek a beteg ágyára és viseljenek illendő öltözetet, kérdezzék meg az orvostól, mit ehet a beteg, hogy betarthassa az esetleg elrendelt diétát, tartsák tiszteletben a betegek pihenését, alvását, ne zavarják az orvosi vizsgálatot vagy kezelést, ne hozzanak be és ne adjanak be a betegnek gyógyszert a kezelőorvos tudta nélkül – mutatnak rá a beteglátogatási szabályokra. Kérik, hogy a látogatók vigyázzanak a rendre és tisztaságra, és hogy viselkedjenek civilizáltan az orvosi és egészségügyi személyzettel.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek