Kevésbé ismert történeteket hoztak magukkal

Gyerekzsivajjal telt meg szombaton a székelyudvarhelyi Székelytámadt vár udvara, ugyanis a 2. Kárpát-medencei Legendárium Karneválra több száz gyermek érkezett határon innen és túlról, hogy bemutassák szülőföldjük legendáit. Idén a Rákóczi-emlékévhez kapcsolódva több csapat hozott Rákóczihoz köthető mondát, amelyet a zsűri külön értékelt.

A Legendárium összehozta az elszakított területeken élő magyar diákokat Fotók: Nagyálmos Ildikó

Délelőttől késő délutánig, izzasztó kánikulában állták a sarat a színjátszó csoportok, szám szerint tizennégyen, hogy szülőhelyükhöz köthető legendákat, mondákat mutassanak be a népes közönségnek. A székelyföldi csapatokon kívül idén Szamosújvárról, Békéscsabáról, a felvidéki Rozsnyóról, a kárpátaljai Beregszászról és a délvidéki Csantavérről érkeznek ifjúsági csoportok Székelyudvarhelyre.
A csapatok szabadtéri színpadon adták elő produkcióikat, amelyet öttagú zsűri – Mezei Gabriella színművésznő, Szabó Zsuzsa tanítónő, Dáné Szilárd magyar szakos tanfelügyelő, Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendárium ötletgazdája és Kudelász Nóbel, a Székelyföldi Legendárium munkatársa – bírált el. A műsorvezetők – Albert Orsolya és Katona Zoltán – alkalomhoz illő díszes ruhákban léptek színpadra és biztatták a lelkes diákokat.

Készül a Kárpát-medencei Legendárium
Az előző évhez képest idén kevesebb csapat szállt versenybe, de többen jelentkeztek határon túlról, Felvidékről, Délvidékről és Magyarországról, és szép számmal jöttek a szórványból, valamint a környező településekről is. Fazakas Szabolcs főszervező csalódottságának adott hangot, hogy bár meghirdették a városban, egyetlen udvarhelyi iskola csapata sem képviseltette magát.
– Idén nehezebb volt a zsűri dolga, számtalan színvonalas előadást láthattunk, szembeötlő volt, hogy az előadók komolyabban vették a felkészülést, mint első alkalommal. A legjobbakat idén is elvisszük Budapestre a magyar népmese napjára, amelyet a Magyarság Házával közösen szervezünk. A rendezvény népszerűségét igazolja, hogy közel ezer tombolajegy kelt el, tehát szép számban látogattak a helyiek is a várba – összegezte a rendezvény történéseit Fazakas Szabolcs.

Kudelász Nóbel zsűritag kiemelte, hogy idén még több elszakított országrészből, magyarlakta régióból érkeztek csoportok, érződött az adaptációk koncepciójában is a Székelyföldi Legendárium által is elindított mozgalom, a régiók összekötése.
– Nagyon sok utalás, keresztutalás volt a feldolgozásokban, próbáltak új elemeket bevinni a darabjaikba. Magasabb volt a színvonal is, hiszen több, iskolákon belül működő színjátszó csoport képviseltette magát, összeszedettebb előadásokat láthattunk, jobban átgondolt és gördülékenyebb produkciókat. A díszletre is nagy hangsúlyt fektettek, a párbeszéd bonyolítása is hangsúlyos volt. Kísérleti darabokkal is jelentkeztek, pantomimbetétekkel mondtak el történeteket, de mindent egybevetve a legfontosabb, hogy olyan legendákat, mondákat, történeteket hallgattunk, amelyek itt nem voltak ismerősök, és remélhetőleg a vendégek is gazdagodtak a náluk kevésbé ismert legendákkal – fogalmazott Kudelász Nóbel, aki azt is elárulta, hogy készül a Kárpát-medencei Legendárium.
Az előadások alatt a középkori hangulatért az Arany Griff Rend tagjai feleltek, volt tánc- és fegyverbemutató, a kicsiknek arcfestés, ingyenes légvár és a Mesehetes zenekar koncertje. Az eredményhirdetést megelőzően a gyermekek népviseletben, jelmezekben végigvonultak a város központjában, skandálva saját településük nevét.
Nagyszámú önkéntes diák segédkezett a rendezvény zavartalan lebonyolításában, a Székelyföldi Legendárium partnere volt a helyi polgármesteri hivatal, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a rendezvénynek helyt adó Eötvös József Szakközépiskola, az Udvarhelyi Fiatal Fórum, a Cserkészpajtás Egyesület és a Haáz Rezső Múzeum.
A szovátai Pacsirta Hotel jóvoltából családi wellnesshétvégét is kisorsoltak a résztvevők között.

Számos csoportot díjaztak
Az elemi osztályosok csoportjában első helyezést értek el a szamosújvári Kemény Zsigmond Gimnázium diákjai az Ördöngö­s-füzes mondájával, másodikok lettek a nyárádszeredai Deák Farkas Általános Iskola diákjai a Kati kútja című legendával, harmadik helyezést értek el a felsősófalvi Székely Mózes Általános Iskola diákjai a Rákóczi kútja című előadással.
Az általános iskolások csoportjában az első díjat a felvidéki Rozsnyói Református Alapiskola diákjai vehették át Krasznahorka büszke vára és Rákóczinak dicső kora című előadásért, második helyezést értek a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Ficseri Gyermekstúdiója Kuruc kincsek a Kelemen-hegyben, avagy Vitéz Nagy János fiára hagyott testamentuma című előadásért, harmadikok lettek a csíkmenasági Gál Sándor Iskola Szószátyárok csapata A csíkzsögödi Harom-vár mondájával. A zsűri különdíjban részesítette a békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola diákjait A békéscsabai égig érő daliás tölgyfa című legendáért, a kézdiszentléleki Bartók Hunort A kurucok leteszik a fegyvert című előadásért, a csantavéri (Vajdaság) Hunyadi János Általános Iskola diákjait A Töröktemető című előadásért.

Nagyálmos Ildikó