péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Kevés résztvevő, szép verseny a Kövestetőn

A tavalyinál is kevesebb lovas állt rajthoz a hetedik alkalommal megrendezett Széki Vágta utolsó futamán. Mintha elfogyott volna a levegő a székely paraszti lovas hagyományok, a falusi lovas közösségek, a székely identitás megőrzését célzó rendezvény körül.

Folyamatosan apad az érdeklődők száma. Borúlátó a szervező Fotó: Asztalos Ágnes

Hétvégén, a megszokott helyszínen, az Oklánd és Homoródszentpál határában található Kövestetőn kialakított versenypályán zajlott a Széki Vágta döntője. A Mária Lovagja Kulturális Hagyományőrző és Sport Egyesület által a székely lovas hagyományok életben tartásáért szervezett seregszemle első futama Fenyéd határában zajlott június elején, a második, Gyergyóalfaluba tervezett forduló érdeklődés hiányában elmaradt, viszont nagy népszerűségnek örvendett a Marosszéken első ízben, augusztus elején Nagyernyén megtartott verseny.

Szép hely, jó verseny
A tegnap kora délutáni ünnepélyes felvonulás után Jakab Attila homoródszentmártoni és Cseke Miklós oklándi polgármester is köszöntötte a nézőket és a versenyzőket. A Kovács Nemes László által vezetett szervezőcsapat, illetve a két szomszédos község színvonalas programot, versenypályát és környezetet, megfelelő feltételeket teremtett a versenynek. A gyorsasági pálya 500 méter hosszú volt, az ügyességi versenyen pedig 20 akadállyal kellett megküzdeniük a lovasoknak, akik közül a legfiatalabb mindössze 9 esztendős volt. Egyébként 17-en álltak rajthoz, többségük a Széki Vágtához hűséges településekből érkezett.

Csökkenő tendencia
Kovács Nemes László versenyigazgató köszöntőbeszédében már jelezte: változóban a világ, amiben ő megálmodta a parasztvágtának is „becézett” Széki Vágtát. Kérdésünkre közepesnek minősítette az idei zárófutamot. Látogatóként is feltűnt a versenyzők csökkenő száma, a kevesebb néző. Kovács Nemes úgy látja, hogy egyre kevesebb a ló a falvakban, hiszen lassan minden gépesítve van, és egyre kevesebben vannak, akikben akkora a lószeretet, hogy tartanak egy állatot, s néha még lovagolnak is rajta.
– Ez egy tendencia, amit megfordítani nem lehet, lassítani talán igen, ha megpróbálunk lélekben és egyébben valami pluszt adni a falusi gyerekeknek, hogy akarjanak ezzel foglalkozni. Mert az, ami körülöttünk, a világban zajlik a lovas sportok terén, az a városi jellegű hobbilovaglásra épül, amit én tisztelek, de nem az én világom – fogalmazott a versenyigazgató. Szervezőként azt remélte, hogy ezt a katalizátor szerepet tölti majd be a Széki Vágta.

Széthúzás mindenhol?
Egyéb buktatók is nehezítik a Széki Vágta jelenét és jövőjét.
– A Székely Vágta hat éve tiltja azoknak a lovasoknak, akik az Óriáspince-tetőn akarnak versenyezni, hogy más lovas rendezvényeken is részt vegyenek. Sajnos, a szervezők soha nem akarták megérteni, hogy együttműködni kéne, és nem egymást csépelni ebben a kis Székelyországban, és azt sem, hogy mi teljesen más céllal indultunk, mást akartunk a parasztvágtánkkal – mondta Kovács Nemes László.
Elmondása szerint a politikai erők sem álltak ki mellettük. A Széki Vágta független magánkezdeményezésként indult és az is akart maradni. A versenyigazgató nehezményezi a lovas társadalom széthúzását is.
– Így viszont megpecsételődik a székely falusi lovasvilág, mert hozhatnak ide bármit Magyarországról, építhetünk lovardákat, de ha a székely falusi lovasvilág elvész, akkor azzal a székely falu lényege is eltűnik – jegyezte meg keserűen. – Nem hiszem, hogy jövőben megszervezzük a Vágtát – tette hozzá.

Élre törnek a lányok
Késő délutánra a szurkolók is megsokasodtak, és végül szép, hangulatos zárása lett a versenynek.
A gyorsasági számban külön kategóriában djazták a munkalovakkal és sportlovakkal vágtázókat. Előbbi kategóriában első lett Kelemen Előd Oklándról, utána a bögözi Kádár Kriszta és a farkaslaki Sebestyén Roland állhatott fel a dobogóra. A sportlovak kategóriában a homoródszentpáli Hegyi Csaba győzedelmeskedett, második lett a székelylengyelfalvi Gáll Rajmond, harmadiknak pedig a borzonti Donát Arnold futott be. Az ügyességi versenyt Kádár Kriszta nyerte, a második legjobb lovasnak a homoródszentpáli Nagy Csaba, harmadik legjobbnak pedig a székelyudvarhelyi Tőkés Andrea bizonyult.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb