Kevés marhahúst fogyasztunk

Egyre kevesebb a szarvasmarha Európában

93

A nyugati EU-tagállamok háromszor több marhahúst esznek, mint a keleti országok. Az elkövetkező 10 évben 5 százalékos marhahúsfogyasztás-csökkenés várható, miután a termelés is zsugorodó pályára áll az öreg kontinensen – tudósít az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) piaci jelentésére hivatkozva az agrarszektor.hu mezőgazdasági hírportál.

Limousin tehenek kászoni legelőn. Növelni kellene a hazai marhahúsfogyasztást

Az Európai Bizottság decemberben megjelent előrejelzése szerint az unió marhahústermelésének folyamatos csökkenése várható 2019-től 2030-ig. A közösség marhahústermelése csaknem 8 millió tonna lehet 2019-ben, nem változik számottevően a 2018. évihez képest. Az előrevetítés szerint a kibocsátás 7,54 millió tonna körül alakulhat 2030-ban, ami 6 százalékkal múlná alul a 2018. évi mennyiséget.
Az unió marhahúsexportja a 2030-ig tartó időszakban a kibocsátáshoz hasonlóan csökkenhet. A marhahúsimport viszont 2028-ig folyamatosan növekedhet, és elérheti a 350 ezer tonnát. Addigra a közösség marhahúsfogyasztása előreláthatóan 5 százalékkal csökken. A vizsgált időszak végére az egy főre jutó fogyasztás a régi tagországokban 12 és 13 kilogramm között mozoghat, míg az új tagországokban 4 kilogramm körül stagnálhat.
Az Európai Bizottság adatai szerint a közösség 680 ezer tonna élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon 2018 első tizenegy hónapjában, 3 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Eközben a közösség élőmarha- és marhahús-importja 10 százalékkal 315 ezer tonnára nőtt. A behozatal 41 százaléka Brazíliából, 20 százaléka Argentínából és további 16 százaléka Uruguayból származott.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek