Kevés kárfelmérő jegyzőkönyv készül

Hiába volt több medvetámadás is Csíkpálfalván, egyetlen hivatalos bejelentés sem érkezett a Szilos Vadászegyesülethez – közölte lapunk megkeresésére Hadnagy Lehel, a vadásztársa­ság vezetője. Csíkszereda kör­nyékén legutóbb a Natúr lakó­parki medvetámadásról érkezett bejelentés, de hivatalos kárfelmérés ott sem volt.

Medvék a vadonban. Látogatásaikról kevés hivatalos dokumentum készül Fotó: Dezső László

A vadásztársaság vezetője elmondta: a környezetvédelmi minisztérium általában második hivatalos bejelentésükre szokott érdemben reagálni. A bürokrácia továbbra sem kedvez a valós károk felmérésének. Ha a gazda úgy ítéli meg, hogy többe kerül az utánajárás, nem jelenti be a kárt a polgármesteri hivatalnál, és a kárfelmérő bizottság – ahová a vadásztársaságot is meghívhatják – nem készít erről hivatalos jegyzőkönyvet, akkor reménytelen megoldást találni – állapította meg Hadnagy Lehel.
Kérdésünkre elmondta: azért történik ez így, mert a környezetvédelmi tárca a jegyzőkönyv alapján hagyja jóvá vagy utasítja el egy-egy medve kilövését. Hozzáfűzte: minél több jegyzőkönyv készül, annál könnyebben, gyorsabban érkezik meg a minisztériumtól a kilövési engedély. Hozzáfűzte: a lakossági panaszokat a polgármesteri hivatalok általában továbbítják a vadásztársaságnak. Azonban ez önmagában nem sokat ér, ha nem készül hivatalos kárfelmérő jegyzőkönyv.
A szakember megjegyezte: a Natúr lakóparknál is 90 százalékos valószínűséggel ugyanaz a medve garázdálkodott, mint Csíkpálfalván.
– Biztosan nem lehet állítani, hogy ugyanarról medvéről van szó, de a viselkedéséről és a lábnyomából nagy valószínűséggel erre lehet következtetni – mutatott rá a vadásztársaság vezetője.
Mint mondta, korábban arra is volt példa, hogy 15 kárfelmérési jegyzőkönyv is kevés volt ahhoz, hogy jogosnak ismerje el a szaktárca a kilövési kérelmet. Egy hónap alatt még két disznót és két tehenet ölt meg ugyanaz a medve, amikor a vadásztársaság ismét elküldte a kárfelmérő jegyzőkönyveket, már megérkezett a kilövési engedély, de időközben eltelt több mint két hónap, és a medve már hét határon is túl volt – mutatott rá a bürokrácia tehetetlenségére a szakember.
Hozzáfűzte: ha naponta valaki nem telefonál be a minisztériumba, hogy megsürgessen egy-egy ügyet és az esetet nem kapja fel a média, akkor pontosan harminc nap múlva – azaz a törvény által előírt határidő napján – érkezik a válasz a kérésére.
– Szólni kell az embereknek, hogy szükséges felvenni a hivatalos kárfelmérő jegyzőkönyvet, különben nincs esély arra, hogy a minisztérium jóváhagyja a kilövési engedélyt – nyomatékosította Hadnagy Lehel.

Kiss Előd-Gergely

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb