2021, január 19, kedd.
custom_html_banner1

Kevés hely maradt üresen

A hároméves szakoktatási osztályokban 93,75 százalékban teltek be a helyek a 2015/2016-os tanévben, ez azt jelenti, hogy a beiskolázási tervben előírt 756 középiskolai helyből mindössze 48 maradt üresen a megyében – tájékoztatta lapunkat Kedves Mónika szakoktatásért felelős tanfelügyelő.

02_fodrasz

Összesítette a tanfelügyelőség az idén hároméves szakoktatási rendszerben induló osztályok létszámát. Hargita megyében a beiskolázási terv szerint 756 helyet hirdettek meg a középiskolák ebben az oktatási formában, ebből 708-at foglaltak el a diákok, miközben Székelyudvarhely környékén túljelentkezés volt.
– A megyében jelentősen megnőtt a szakoktatás iránti érdeklődés, ezt egyértelműen mutatják a számadatok, de erről számolnak be az iskolavezetők is – mondta a szakoktatásért felelős tanfelügyelő.
A statisztikai adatok áttekintéséből kiderül, hogy idén a nyolcadik osztály befejezése után Székelyudvarhelyen és környékén jelentkeztek a legtöbben hároméves szakoktatásra: a térségben meghirdetett 224 középiskolai osztályba 237-en iratkoztak be, néhány tanulónak tehát nem jutott hely. Ugyanakkor Csíkszéken 40 hely, Gyergyószéken pedig 6 hely maradt üresen a középiskolákban működő osztályokban, tette hozzá Kedves Mónika.
A 2015/2016-os tanévre tervezett új képzésekből a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskolában egy út- és hídépítő osztály nem indult el, mert nem volt elég jelentkező, általános jelenség azonban, hogy a térségi vállalkozók javaslatai alapján kezdeményezett osztályokban később telnek be a helyek.
– A harmadik beiratkozási szakaszban teltek be a helyek a Venczel József Szakközépiskola által indított kertész szakon is – állítja a tanfelügyelőség. Népszerű viszont, és a megyében csak két oktatási intézménynek, a székelyudvarhelyi Bányai János és a csíkszeredai Kájoni János szakközépiskoláknak van engedélye a fodrászképzésre.
– Idén összevont osztályban indított fodrászképzést a Kájoni János Szakközépiskola. A beiratkozáson túljelentkezés volt a szakon, tehát lehetne még növelni a létszámot ezen a területen – részletezte a tanfelügyelő.
A tanfelügyelőség összesítése szerint szintén népszerűek és a keresett szakmák között vannak a szolgáltatások terén indított képzések – pincér, szakács, cukrász –, illetve az autószerelő szakosztályok, amelyek a megye mindhárom térségében, Csík, Gyer­gyó ás Udvarhely körletében nagy diáklétszámmal működnek.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,319RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb