Kevés a felajánlás, hosszúak a várólisták

Mentalitásváltás lenne elsődleges a szervadományozás érdekében

68

Minden megyei kórházban lesz majd szervkiemelő központ, és az egészségügyi miniszter a szervátültetést népszerűsítő kampányt is ígért. Szakemberek szerint utóbbira nagy szükség lenne a szervadományozás társadalmi elfogadtatása érdekében.

Műtőben. Mintegy hatezren várakoznak szervátültetésre Illusztráció: korhaz.ro

Szeptember 15-től országszerte kötelezővé teszik a megyei kórházak számára a szervkiemelő központok létrehozását – nyilatkozta korábban So-
rina Pintea egészségügyi miniszter. „Vannak intenzív terápiás osztályaink, a kórházak többségében megfelelő felszerelés is van, itt az ideje dolgozni. Átszerveztük az országos szervátültetési programot, megvan a lehetőség a folyamatban résztvevők anyagi ösztönzésére, és itt az ideje, hogy azokra gondoljunk, akik várják ezeket a szerveket” – mondta az Agerpres hírügynökség szerint a miniszter. Közölte, a szervadományozás népszerűsítése érdekében tájékoztató kampány is indul. „Egyelőre kissé félénken, de ez el is kezdődött, később azonban, ha megadjuk az előírásokat és érvénybe lép a kötelező jelleg, ez is változni fog” – nyilatkozta a tárcavezető.

Létező központ, kevés felajánlás
A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház már évek óta szervkiemelő központ, tavaly év végén újították fel az erre vonatkozó akkreditálását az intézménynek. Ahogy országos szinten, úgy itt is alacsony a szervfelajánlások száma, nagyon kevesen döntenek úgy, hogy az agyhalál állapotában lévő hozzátartozója szerveit felajánlják átültetésre. Romániában ugyanis a jogszabályok szerint a hozzátartozók tehetik meg ezt a felajánlást. Ugyanakkor az sem gyakori, hogy az agyhalál állapotába kerülő személy megfelel az adományozás számos egészségügyi követelményének, tehát kellően egészségesek a felajánlott szervek.
A csíkszeredai kórházban 2016-ban két alkalommal, 2017-ben három alkalommal volt szervfelajánlás, 2018-ban és 2019-ben mostanig nem fordult elő. A kórház vezetősége tervezi, hogy az intenzív terápiás osztályra pszichológust alkalmazzanak, a szakember feladata pedig a betegek és hozzátartozóik ellátása mellett arra is kiterjedne, hogy a szervadományozás lehetőségéről is beszéljen az érintett hozzátartozókkal.

Népszerűsítő kampányok kellenek
Dr. Varga Péter, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház intenzív terápiás osztályának főorvosa úgy látja, a társadalom még elzárkózik a szervfelajánlás témájától, átfogó ismeretterjesztő és népszerűsítő kampányokra van szükség a szervadományozás népszerűsítése, illetve a szervátültetés fontosságának a hangsúlyozása érdekében. A szervadományozás ugyanis életet, életeket menthet, egy személy szerveivel akár több beteg életét tudják megmenteni, meghosszabbítani.

Országos adatok
„A szervadományozás emberi gesztus. Köszönjük azoknak, akiknek a fájdalom mellett van erejük arra, hogy másnak életet adományozzanak” – olvasható az Országos Szervátültetési Ügynökség honlapján. Adataik szerint Romániában idén június 13-ig 33 személy szerveit ajánlották fel. Ebben az időszakban összesen 81 esetben állapítottak meg agyhalált, ezen esetek közül 19 alkalommal a család visszautasította a szervadományozást, 29 esetben pedig egészségügyi okok miatt nem volt erre lehetőség.
Az ügynökség a szervátültetésre várókat is nyilvántartja, 2018. december 31-én például országszerte 5255 személy várakozott vesére, 573 személynek volt szüksége májátültetésre és 214-en szerepeltek a szívátültetésre várók listáján.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek