Kettős rendezvény a megyei könyvtárban

HargitaI identitás erősítése

255

A Kájoni János Megyei Könyvtár Hargita megyei identitást erősítő kezdeményezését mutatták be péntek este az intézményben. Az eseményen ugyanakkor megnyitották az Erdélyi Fotográfia Múzeumért Egyesület Hargita megyei vonatkozású fotóritkaságainak tárlatát is.

Neves szülötteink arcmásával ellátott könyvjelzőkkel kedveskedik a könyvtár. Nagyjaink Fotó: Pap Éva

Rövid életrajzi bemutatók füzére révén kaphattunk képet pénteken a megye jeles személyiségeiről a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Kájoni János Megyei Könyvtárban. Az általa kiadott, a megyéhez kötődő neves egyéniségek portréit tartalmazó új könyvjelző-sorozatot – az eddigi, főként jubileumi könyvjelzőkhöz hasonlóan – ingyenesen kaphatják meg ezentúl a látogatók. A Hargitai Megyenapok keretében szervezett rendezvényen Gyulai Arthur megbízott könyvtárigazgató és Kelemen Katalin könyvtáros ismertetőiből kiderült, hogy az arcképcsarnok és az életpályák bemutatása révén a sorozattal a regionális identitás erősítéséhez szeretnének hozzájárulni.
A rendezvény második részében dr. Molnár Attila csíkszeredai fotós és fotótörténész vetített előadáson mutatta be a 2007-ben általa létrehozott Erdélyi Fotográfia Múzeumért Egyesület Hargita megyei vonatkozású fénykép-különlegességeit. A fényképkiállításon, amelyet az elkövetkező hetekben is megtekinthetnek az érdeklődők, többek között gyi­me­si, csíki, gyergyói vagy a Ká­szo­nok hagyományos faluképe, szokásvilága, életmódja, a hagyományok képi világa tárul fel. Ugyanakkor olyan eseményeken szemlélődhetünk, mintegy „idő­utazóként”, mint például a ma­dé­fal­vi Siculicidium-emlékmű 1905. október 8-i avatása.

Gergely Edit 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek