Kétszeres lottó

0 41

daczo_denes_korbevagva_szRégóta mondják, hogy a mezőgazdaság a lottóhoz hasonlít leginkább. Aki kételkedett ebben, most meggyőződhet arról, hogy a hasonlat mennyire találó. Az időjárás az idén kedvezett a búzának, az országban rekordtermésekről adtak hírt, a 4,02 tonnás hazai átlagtermés azonban jóval alulmarad a holland vagy a belga átlagterméstől, ahol 6,19, illetve 6,17 átlaggal számolnak. Ha hinni lehet a számoknak, akkor tavaly egy angliai farmer 16,52 tonnás termést aratott.
Ám a számok sokszor megtévesztők is lehetnek. Most a 2015-ös évvel jártak így a hazai gazdák. A hatósági számítások alapján előrevetített várható támogatási összegek és a végleges összegek teljesen másként festenek. A kifizetések késlekedésével egyre feszültebb a helyzet. Miközben néhány gazda éhségsztrájkol a fővárosban, addig a román nyelvű szaklapok a kifizetési ügynökség adataira hivatkozva nyilvánosságra hozták a 2015-ös évre járó támogatások végső értékeit, amelyeket a gazdák hektáronként kapnak. Az adatok meglepők, egyes kultúrák esetében olyan magasak, hogy azokról talán álmodni sem mertek a gazdák. Nem, mert a realitás, a normalitás és a józan ész minden határát felülírják.
Ezek után egyértelmű, hogy a 2015-ös mezőgazdasági évnek nagy vesztesei és nagy nyertesei vannak.
A vetőmagburgonya hektáronkénti támogatását 960 euróra becsülték, ehhez képest hektáronként 23 745,58 eurót kapnak azok a gazdák, akik kérték és megfelelnek a támogatási feltételrendszernek. Valószínű a gazdák közül sokat „kivágott” a rendszer, másképp nincs amivel ezt az aberráns számot magyarázni. Az ipari feldolgozásra szánt burgonyát, a „csipszpityókát” termelők a 700 euró helyett 11 257,47 eurót kapnak támogatásként. Hargita megyében 318 hektár „csipszpityókára” és két hektár vetőmagra kapnak támogatást. A lucernatermesztők 55 euró helyett 520,47, az ipari feldolgozásra szánt paszulyra hektáronként 180 euró helyett 2341 eurót fizet az APIA. A meglepetésszámok az állattenyésztési ágazatot is érintik, ott a kiegészítő támogatások a fejőstehenek esetében az előrebecsült 250 euró helyett 826 euróra nőttek, a húsmarháknál 300 helyett 1221,92 euróra.  
Az éremnek is két oldala van, ezért a meglepetésszámok közlésekor kiderült, hogy egyes támogatások értéke a vártnál kisebb. A fiatal gazdáknak járó támogatás végösszege 19,93 euró a 29,77 helyett, de a szója-, borsó-, alma-, meggy- és cseresznyetermelők sem jártak túl jól.
A mezőgazdaságban ezúttal kétszeres lottóhúzás volt. Csak egy bökkenő van ezzel: a mezőgazdaság a termelésről, nem pedig a szerencsejátékosokról kellene szóljon.

Daczó Dénes

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .