2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Kétszer mérj és egyszer szabj: „Újabb” búcsú a bélyegzőtől

Feleslegessé vált mozdulat…

Jó négy évvel ezelőtt amolyan fegyvertényként könyvelte el az egykori technokrata kormány, a Cioloº-kormány a bélyegző eltörlését. Ezt a bürokrácia elleni harc jegyében egy jogszabály révén, nevezetesen a 2015/17-es kormányrendelet egyik szakasza révén. Ennek az intézkedésnek akkor nagyon sokan örvendtek, de időközben kiderült, hogy attól a bélyegzőtől nemigen lehet elbúcsúzni…

Anem eléggé szabatos és egyértelmű megfogalmazás okán már eleve problémák és félreértések merültek fel a kormányrendelet vonatkozó előírásainak a gyakorlatba ültetése tekintetében. Azt utólag sem sikerült érdemben tisztázni, illetve rendezni, annak ellenére sem, hogy a szóban forgó kormányrendeletet többször is módosították és kiegészítették. A gyakorlatban pedig az történt, hogy voltak olyan hatóságok, hivatalok, amelyek továbbra is megkövetelték, hogy azon a „papíron” legyen ott az a „pöcsét”, olyanoktól is, akik számára a törvény már nem tette kötelezővé annak használatát. Ezelőtt jó két évvel, pontosabban 2017 júniusában megjelent a 2017/49-es sürgősségi kormányrendelet, amely révén megpróbáltak rendet csinálni és beépítettek a jogszabály szövegébe egy újabb bekezdést, amely értelmében magánszemélyektől, privátjogi jogi személyiségű entitásoktól, jogi személyiség nélküli entitásoktól nem követelhető az általuk benyújtott nyilatkozatok, kérések vagy másabb iratok, illetve szerződések esetében a bélyegző alkalmazása, azaz a bélyegzés. Amennyiben az mégis bekövetkezne, az fegyelmi szabálysértést képez, és az illető személy fegyelmi úton felelősségre vonható. Tehát a hivatalok között továbbra is „érvényben maradt” a bélyegző. Ezt a faramuci helyzetet a jelek szerint megsokallta jó néhány honatya is, szám szerint 85, akik a múlt esztendő novemberében törvénymódosítási javaslatot nyújtottak be a parlamenthez. Annak értelmében meg kívánták teremteni a lehetőséget a bélyegzőtől való végleges búcsúra. Ez talán most bekövetkezett.

Hatályos a törvény
A szóban forgó törvénymódosítási javaslat meghallgatásra találtatott a parlamentben, s annak az eredménye a megszavazás lett. Az államelnök sem talált abban kifogásolnivalót, és október 7-én kihirdette a törvényt. Ama 2019/169-es törvényről van szó, amely révén újólag módosították és kiegészítették az egyes fiskális-költségvetési intézkedések szabályozására vonatkozó 2015/17-es kormányrendelet V. szakaszát, és amely a Hivatalos Közlöny május 8-i számában jelent meg. A mai naptól hatályos új törvény értelmében a közjogi jogi személyiségek esetében sem kötelező a bélyegző használata, és az nem követelhető egy másik közhatóság vagy közintézmény részéről. Ugyanez vonatkozik minden olyan aktára is, amely címzettjei magánszemélyek, privátjogi jogi személyiségű entitások vagy jogi személyiség nélküli entitások. Azonban továbbra is lesznek kivételek: azon intézmények esetében, amelyekre olyan törvényerejű különleges jellegű jogszabályok vonatkoznak, amelyek tételesen előírják a bélyegzők használatát, akkor a most megjelent 2019/169-es törvény előírásai nem alkalmazandóak.

Hecser Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb