péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Kétszer kelnek át a Hargitán

A hétvégén rendezik a hazai ralibajnokság negyedik futamát, a Hargita Ralit. A versenyt szervező Maxx Racing SE ezúttal is a tavaly használatos pályákon tartja az idei viadalt, viszont az utak állapotára jobban figyelnek, a kanyarokban az útpadkákra nem használt abroncsokat, hanem szalmabálákat helyeznek ki. A romániai mezőny mellett a szokásokhoz híven ezúttal is rajthoz állnak magyarországi pilóták.

A Hargita Rali első napjának útvonala. A Bucsinon és a Libánon átvezető utakon száguldanak holnap délután a versenyautók

Sorozatban hetedik éve ad majd otthont a Hargita Ralinak Székelyudvarhely, 2013-tól három évig murva borítású utakon tartotta a Maxx Racing a Hargita Ralit, 2016-tól pedig aszfaltutakra tért át a mezőny, és azóta változatlan pályákon zajlik a verseny. Gyakorlatilag a szuperszpeciál a kivétel, hiszen a néhai Hargita Rali megálmodója és több mint húsz kiadást szervező Dietrich Árpád nevét viselő szakasz helyszíne változott néha. Idén viszont a szervező teljes egészében a tavalyi pályákat jelölte ki.

Lezárják a központot
Az elmúlt évekhez hasonlóan a verseny főhadiszállása Székely­udvarhelyen lesz, a Kossuth Lajos utcában alakítják ki az állandó szervizparkot. Az utcát péntek hajnaltól vasárnap reggelig teljesen lezárják a közúti forgalom elől. Pénteken 8 és 13 óra között tartják a hivatalos edzést Farcád és Székelyudvarhely között, így a shakedown alatt a két település közötti úton teljes útzár lesz.

Hargita x2
Pénteken három gyorsasági szakasz vár a mezőnyre. ezalatt kétszer kelnek át a pilóták a Hargita- hegységen. A verseny első szakasza a 29,05 kilométeres Bucsin, a verseny rajtját Parajd községben a 13B országút Gyergyószentmiklós felé vezető kijáratánál alakítják ki, a cél pedig már a Gyergyói-medencében lesz Borzont közelében. Az első versenyautó 15 óra 28 perckor rajtol.
A Bucsin szakasz egyébként az országos ralibajnokságban szereplő szelektívek közül a leghosszabb és az egyik legmegterhelőbb az autó és a versenyzők számára egyaránt. Mintegy 19 kilométeren közel 600 méteres szintkülönbséget leküzdve emelkednek a versenyzők, amit egy közel tíz kilométeres ereszkedő követ. A szakasz eléggé nézőbarát, hiszen Parajd közelében több parkolóhely is van, de a Bucsin-tető kiváló hely a versenyt követni.
Az első nap második szelektívje a 138-as megyei úton lesz, a rajtot a Gyergyóújfalu melletti kőbánya közelében alakítják ki, a cél pedig Gyergyólibántelep bejáratánál lesz, a 11,9 kilométeres szakaszon 16 óra 41 perckor rajtol az első versenyautó. Ezen a szakaszon is főleg a rajt közelében lehet biztonságosan nézni a versenyt, ám a Libán-tetőn parkolásra is van alkalmas hely. Akárcsak a Bucsin szakaszon, a Libán szelektíven is előbb emelkednek, majd ereszkednek a versenyzők, így az érkezési zóna környékén figyelmesen kell a nézőknek helyezkedni, lehetőleg kerülni kell a bukózónákat, azaz a kanyarok külső ívét.

A Dietrich Árpád szuperszpeciál térképe. A városközpontban lesz a szelektív

A szuperszpeciál
Az első versenynap a Dietrich Árpád nevét viselő szuperszpeciállal zárul, melyet Székelyudvarhelyen tartanak. A szakasz rajtja a Kossuth és a Városháza tér találkozásánál lesz, a pilóták innen a Vár, a Petőfi Sándor és a Tomcsa Sándor utcák érintésével a körforgalomnál a Tamási Áron utcába fordulnak, majd a Mihail Kogălniceanu utcában, a Művelődési Ház mögött fordulnak vissza. Az autósok a Tamási utcán haladva a Barátok Templománál balra fordulnak, innen a Vár, a Petőfi Sándor és a Tomcsa Sándor utcák érintésével újra a Küküllő szálló mögötti körforgalomhoz érnek, a szakasz pedig a Sziget utcában ér véget. Az első versenyautó 18 óra 44 perckor rajtol majd.
A nézőknek arra kell számítani, hogy az első versenyautó rajtja előtt másfél órával zárják le az utakat, ezt követően már csak a ralihoz tartozó hivatalos személyek, illetve a média képviselői mehetnek fel járművel a pályára. A szervezők felhívják a nézők figyelmét, hogy saját, illetve a versenyzők biztonsága érdekében ne parkoljanak a gyorsasági szakaszok rajtja és célja közvetlen közelében, és amennyiben felmennek a pályára kocsival, autóikat ne hagyják tiltott helyen vagy kanyarok bukózónáiban.

Kopacz Gyula

Előző cikkSzemélyi változások
Következő cikkSakksuli (384.)

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb