Kétszer annyiba kerül, mert székely

61

Hallani olyan összeesküvés-elméletről, amely szerint Hargita megyében azért annyira vérszegények a fizetések, mert az alkalmazók közös megegyezéssel alacsonyan tartják. Találkoztam olyannal, aki ezt halálkomolyan is gondolta, és szinte láttam fizikai szemeimmel, ahogy ő közben lelki szemeivel látja a székely „patronokat” állni egy bogrács körül, amint tenyerüket megvágva vérüket a tokányba csepegtetik, és fogadalmat tesznek: én ezeknek nem fogok rendes fizetést adni.
Nem hiszem ezt el, mert valaki azonnal feltárná ezt a csúnya titkot, hogy a következő választásokkor rá szavazzunk. Azt viszont elhiszem, hogy valamiféle csúnya titkoknak mégis lenniük kell, ami miatt Hargita megye szinte törvényszerűen kilóg a sorból.
Éppen a fenyőfavásárlásnak van szezonja, ezzel együtt pedig annak, hogy én ismét ledöbbenjek: pofátlanul drága a fa. Ezen minden évben meglepődöm, mert gyermekkoromból felsejlik, hogy nem volt ugyan olcsó, de nem is került többe, mint az alája kerülő ajándékok zöme.
Egy becsületes méretű fenyőfa 80 lejnél kezdődik Csíkszeredában – hacsak nem akkor találkozunk az árussal, amikor 20 lejért utánunk dobja, csak vigyük a francba, mert mennie kell. Az állami erdészettől hajszálnyival gyengébb minőségben 30 lejért ugyanezt megvásárolhatjuk. És – kapaszkodjanak meg – Gyimesbükkön 15 lejért!
Hétvégén ott jártam, karácsonyi vásár volt, és fenyőt is árultak. Rámutattam egy szép szál 2,5 méteresre, az erdész autóval elment az erdészeti hivatalhoz kitölteni a fuvarlevelet és nyugtát adni, így áfával, papírokkal, teljesen törvényesen 15 lejért böhöm nagy fenyőfát vásároltam. Amit ha a hegy innenső oldalán vágnak ki, akkor már kétszer ennyibe kerül, és ez még mindig nem kereskedelmi ár.
Hát hogy van ez? Mitől kétszer olyan drága a megyehatáron erről kivágott fa, mint a túloldalán kitermelt fenyő? Ganézzák? Vagy becézgetik? Csókolgatják? Miért az az érzésem, hogy 15 lejért be sem ül a Hargita megyei erdész az autóba, nemhogy fuvarlevél kitöltésével töltse az idejét?!
Jövőre utánfutóval megyek Gyimes­bükkre. Lehet iratkozni fenyőfáért, és felárat nem kérek, csak azt, hogy a nyugtát lobogtatva kacagjuk ki közösen a Csíkszeredában árusítókat!

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.