Kétszáz alatt a fertőzöttek száma

Újabb részleteket közöltek a korlátozások lazításairól

576

190 új koronavírusos megbetegedést igazoltak hétfőtől tegnap délig az országban, és ezzel 15 778-ra nőtt a fertőzöttek száma – közölte a stratégiai kommunikációs törzs (GCS). Országszerte a fertőzöttek közül 7685-öt gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból. Jelenleg 238 beteget ápolnak az intenzív osztályon. Tegnap délig 991 halálos áldozata volt a koronavírusnak az országban. Ugyancsak a stratégiai kommunikációs törzs jelentése szerint az ország területén 14 923 személy van hatósági karanténban, 19 007-en pedig otthoni elkülönítésben, orvosi megfigyelés alatt.

Johannis: Nem kötelező ezután otthon ülni, de nem szabad túlzásba esni                                 Fotó: Presidency.ro

AGCS szerint a 2-es számú katonai rendelet hatályba lépése óta 2302 személyt helyeztek hatósági karanténba, mert nem tartották tiszteletben a lakhelyi elkülönítésre vonatkozó előírásokat. Továbbá 209, hatósági karanténban lévő személy elhagyta a karanténközpontot, ezért újabb 14 napra vesztegzár alá vonták őket. Mindeddig 269 183 koronavírus-tesztet végeztek az országban.

Hargita megyei statisztika
Két újabb koronavírusos megbetegedést regisztráltak Hargita megyében hétfőtől tegnap délig, így 24-re tehető az igazolt megbetegedések száma – tájékoztatott közleményében a prefektusi hivatal. Ezúttal a kommunikációs stratégiai törzs adataiban is ugyanaz a szám szerepel, azzal a különbséggel, hogy náluk már tegnapelőttől nincs változás.
A kormányhivatal adatai szerint a 24 fertőzött közül egy személy elhunyt, 17-en meggyógyultak, hat beteget a székelyudvarhelyi kórházban ápolnak.
Hargita megyében 320-an vannak intézményes karanténban, tízzel többen, mint egy nappal korábban, a házi elkülönítésben lévők száma 18-cal bővült, jelenleg 318-an nem hagyhatják el otthonaikat. A járvány kezdete óta 657-en hagyhatták el a karanténközpontokat és 493-an szabadultak a házi vesztegzár alól.

Részletek a május 15-i lazításokról
A település elhagyásakor a szükségállapot után is kötelező lesz a felelősségvállalási nyilatkozat – közölte tegnap a Cotroceni-palotában tartott sajtóértekezletén Klaus Johannis államfő.
Az előírás alól kivételt képeznek a nagyvárosi agglomerációk. Az elnök leszögezte, a vészhelyzeti bizottság szabja majd meg azokat az indokokat, amelyekkel elhagyható a lakhely szerinti település.
– Ezeket az indokokat a vészhelyzeti bizottság határozata fogja felsorolni. Természetes, kivételekről beszélünk, például aki munkába megy, az mehet. Lehet menni a településen kívül dolgozni a mezőre, elhagyható a település egyéni sport végzése, például biciklizés céljából. Ezzel együtt, amikor elhagyjuk a lakhely szerinti települést, továbbra is nyilatkozatra van szükségünk, kivéve a nagyvárosi agglomerációkat – mondta az elnök.
Az államfő rámutatott, hogy május 15-e után részben újranyitják a kereskedelmi egységeket.
– Május 15-e után újra kinyithatnak azok az üzletek, amelyek közvetlenül az utcáról nyílnak – tette hozzá az államfő.
Johannis elmondta: újra megnyílnak a szépségszalonok és a múzeumok is.
– Javasoljuk a helyi hatóságoknak, hogy május 15-étől nyissák meg újra a parkokat – folytatta az államfő. Johannis kiemelte, hogy miben áll a lazítások első szakasza.
– Nem kötelező ezután otthon ülni, és nem kell nyilatkozatot kitölteni a lakhely szerinti településen való kijáráshoz (….) De a saját és mindazok érdekében, akiket meg akarunk védeni, nem szabad túlzásokba esnünk, továbbra is le kell mondanunk a nem feltétlenül szükséges utakról – hangoztatta az elnök.

Szabadtéri egyházi szertartások
A lazító intézkedések első szakaszában csak a templomudvaron vagy a templom előtt lehet istentiszteleteket, miséket tartani a hívek részvételével – mondta Klaus Johannis.
Az államfő rámutatott, az egyházi szertartás résztvevőinek kötelező módon védőmaszkot kell viselniük, és tartaniuk kell egymástól a másfél méteres távolságot.
– A lazítások második, harmadik szakaszában ezeket a feltételeket nyilván újratárgyaljuk – tette hozzá.

Kötelező lesz a maszk használata
A vészhelyzet 15-i bevezetésétől kötelező lesz a szájmaszk viselete a nyilvános zárt terekben, továbbá a másfél méteres védőtávolság, illetve a kézhigiénia betartása – erről is a tegnapi sajtónyilatkozatában beszélt Klaus Johannis államfő. Az elnök azt mondta, a járvány „még köztünk van”, a halálos áldozatok száma megközelítette az ezret, és több száz új koronavírusos megbetegedést jegyeznek naponta, ezért be kell tartani „néhány egyszerű, de annál fontosabb” szabályt.
– Május 15-étől kötelező lesz a szájat és az orrot eltakaró védőmaszk használata a nyilvános zárt terekben, például ha üzletbe megyünk élelmet vásárolni, vagy ha tömegközlekedési eszközön utazunk. Hasonlóképpen kötelező lesz és nem csak ajánlás, hogy tartsuk egymás között a másfél méteres távolságot. (…) Szintén kötelezővé válik és nagyon fontos a kézhigiénia betartása is. Minél gyakrabban kezet kell mosnunk, ha üzletből vagy kintről jövünk haza mindenképpen – fogalmazott az államfő.

Engedmények a sportolóknak is
A hivatásos sportolók újrakezdhetik az edzéseket a szükségállapot május 15-i megszűnte után, a sportversenyek azonban nem folytatódhatnak a lazítások első szakaszában – mondta Klaus Johannis.
A hivatásos sportolók a higiéniai szabályok betartásával, orvosi felügyelet alatt kezdhetik újra az edzéseket – nyomatékosította.
Az amatőr sportolók esetében csak az egyéni, szabadtéri sportok újrakezdése engedélyezett május 15-étől. Ha az edzés sporttelepen zajlik, az öltözők használata nem megengedett – tette hozzá.

HN-összefoglaló

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.