2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Kétpercenként egy könyv

A nyitvatartási idő alatt minden negyedik percben bemegy egy olvasó a könyvtárba, minden második percben kikölcsönöznek valamilyen könyvet, és minden harmadik percben ez a kikölcsönzött könyv irodalmi vonatkozású – foglalta össze a Kájoni János Megyei Könyvtár egy tetszőleges munkanapját Bedő Melinda, az intézmény osztályvezetője.

Tavaly a Kájoni János Megyei Könyvtárban 4678 aktív könyvtárhasználó személyt tartottak számon, akik közül a legidősebb olvasó, aki január 3-án ünnepelte születésnapját, 95 éves. A felhasználóként regisztrált személyek 21 százaléka 14 év alatti olvasó, 38 százalékuk 14 és 25 év közötti fiatal, 20 százalékuk 26–40 év közötti, a többi pedig 41 év feletti. 2015-höz viszonyítva enyhe csökkenést mértek, akkor 8 százalékkal több olvasó vette igénybe a könyvtárat, mint tavaly, illetve némileg csökkent a kikölcsönzött könyvek száma is: míg 2015-ben 88 718 kötetet adott ki olvasásra a könyvtár, 2016-ban összesen 82 592 könyvet kölcsönöztek ki az olvasók.
Bedő Melinda szerint ezt nagyrészt az magyarázza, hogy csökken a lakosság száma Csíkszeredában, az egyetemisták pedig nagyobb városokba költöznek, és sokan nem térnek haza tanulmányaik befejeztével. Emellett folyamatosan bővül a vonzóbb kulturális és oktatási programok skálája a városban. Ehhez a tendenciához aktívan csatlakozik a könyvtár is, de még több oktatási, környezetvédelmi programot szerveznének a könyvtár falain kívül is.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb