Kétnapos ünneppel tesznek pontot a tanév végére

Felejthetetlen közösségi élményben lehet része annak, aki a hétvégén Máréfalvára látogat. Igazi, múltat idéző lakodalmi hangulatot élhet át, ám itt nem a felnőttek kelnek egybe, hanem a gyermekek játsszák el, hogyan zajlott egykor az emberi élet egyik legjelentősebb eseménye. A gyermeknapi rendezvény egyéb érdekességeket is tartogat.

Mulatságba hívnak. Játék a régi szokások jegyében Fotó: Asztalos Ágnes

Az udvarhelyszéki településen már hagyománnyá vált, hogy a tanév végén a Rozetta Ifjúsági Egyesület megrendezi a Gyermeklakodalom elnevezésű ifjúsági néptáncfesztivált és gyermeknapot. Máréfalván népes gyereksereg él, és rengetegen táncolnak is közülük a „rozettások” valamelyik néptánccsoportjában, tehát szereplőkből és vendéglátókból nincs hiány.

Szombaton lakodalom
Idén immár nyolcadik alkalommal elevenítik fel a csík­szent­domokosi lakodalmi szokásokat – maguk a gyerekek. A holnapi nagy eseményre vendégeket is hívtak a máréfalviak: a szé­kely­varsági Csemete, a székely­szenterzsébeti Cickom, a székelykeresztúri Vadrózsák, a ho­mo­ród­szentpáli Csillagvirág és az agyagfalvi Parapács gyermeknéptánccsoportokat várják az ünnepségre. A szervezők szerint mintegy 300 gyermek játssza el a hagyományos lakodalom minden mozzanatát: a legényes- és leányosháznál elhangzott találós kérdéseket, a kikérőket (helyszínek a Rozetta ház és a máréfalvi tájház). A búcsúztatók után a teljes vendégsereg részt vesz a központi parkban tartandó ökumenikus istentiszteleten, majd a díszes, dalos násznép, azaz a néptánccsoportok ünnepi előadása következik, végül a nap hátralevő részében gyermektáncházban és népi gyermekjátékokkal mulathat a vendégsereg. A különleges, egyedi eseményre szívesen látnak minden népviseletbe öltözött apróságot, családjukkal együtt.

Vasárnap vásárnap
A felelős magatartás, közösségi érzés, saját vagyonnal való gazdálkodás megtapasztalását tűzte ki célul a máréfalvi Nyirő József Általános Iskolában bevezetett ún. Tallér-program. 2017-ben csak a felső tagozatosok vehettek részt a Rozetta Ifjúsági Egyesület kezdeményezésében, de olyan sikeres volt a program, hogy a nemrég véget ért tanévben már a kicsiket, az elemiseket is bevonták – tudtuk meg Pál Andreától, az egyesület munkatársától.
Az 55 részt vevő tanuló jól meghatározott kritériumrendszer szerint „aranytallérokat” gyűjthetett a tanév során: ezeket tanulmányi eredményeikkel (önmagukhoz mért fejlődésükkel), a közösségi és környezetvédelmi munkába való bekapcsolódásukkal, a szentmiséken való részvéte-
lükkel, népviseletük jeles napokon való használatával és önkéntes feladatvállalással érdemelhették ki.
Nemcsak a gyermeklakodalom megszervezésében, de a Tallér-programban is jelentős szerepet vállalltak a máréfavi szülők, ők összesítették a tallérokat is, és a mintegy 100 fős szülői közösség, illetve az egyesület közös erőfeszítésével kerülhet sor a vasárnapi vásárra, amikor a gyerekek „levásárolhatják” összegyűjtött tallérjaikat. A nebulók kirándulásra, tan- és sportszerekre, játékokra, elektronikai eszközökre, könyvekre válthatják be megkeresett vagyonukat.

 

Kapcsolódó cikkek:

14,241RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gom…

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gombóc levest jó sok tormával, töltsünk kolbászt újszékelyi módra. Ha kíváncsi rá, hogy mi a lecsi-pecsi,...