Kétmillióval több büntetés 2015-ben

61

Közel 500 ellenőrzéssel többet hajtottak végre a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség ellenőrei 2015-ben, mint az azt megelőző évben, és összesen 5,1 millió lej büntetést róttak ki – számolt be pénteki sajtótájékoztatóján az előző éves tevékenységükről Moldovan Laurenţiu főfelügyelő.

Tavaly 2679 ellenőrzést hajtottak végre, 473-mal többet, mint az előző évben. Ezek eredményeképp 1331 szabálysértést megállapító jegyzőkönyv született (2014-ben 1067), 1084 esetben büntettek (2014-ben 753 alkalommal), 247-szer figyelmeztettek (az előző évben 313-szor), és 320 esetben állítottak ki a megsemmisítésre vonatkozó jegyzőkönyvet, míg az előző évben mindössze 47 alkalommal került erre sor – ismertette az adatokat Moldovan Laurenţiu. Az éves beszámolóból kiderül, 970-szer élelmiszereket, 1123-szer a nem élelmiszerek körébe tartozó termékeket, 2 esetben pénzügyi terméket, 233-szor élelmiszerrel kapcsolatos szolgáltatást, 283-szor élelmiszerrel nem kapcsolatos szolgáltatást, 38-szor pénzügyi szolgáltatást ellenőriztek. Az év folyamán 28 próbát gyűjtöttek be olyan termékekből, amelyekkel kapcsolatban felmerült annak a gyanúja, hogy nem felelnek meg az előírásoknak. A laboratóriumi vizsgálatokon végül 10-ről bizonyosodott be, hogy helytálló volt a feltételezés. Összesen közel 30 ezer lej értékben vontak vissza terméket a piacról, és 3500 lejnyi kártérítést ítéltek meg.
Szinte kétmillió lejjel több büntetést róttak ki, mint az előző évben, összesen 5,1 millió lejt, ebből 621 ezer lejt sikerült behajtani az év végéig, a többi esetben vagy óvást nyújtottak be, vagy még nem fizették ki. Egy év alatt 508 reklamáció érkezett a Hargita Megyei Fogyasztóvédelemhez, ebből 199 esetben a fogyasztónak volt igaza, 131 bizonyult nem megalapozottnak, 45-öt átirányítottak más intézményhez, 2-t visszavontak, 16-ot pedig még nem oldottak meg. A legtöbb reklamáció (202) szolgáltatások miatt érkezett.
420 tanácsadást tartottak gazdasági szereplőknek annak érdekében, hogy azok elkerüljék a szabálytalanságokat, továbbá tájékoztató órákat tartottak opcionális órák keretében az iskolákban. Ugyanakkor a Megyei Tanfelügyelőséggel együttműködve megszervezték a Válassz! Jogod van hozzá versenyt a tanulók számára.

Felkészültek a dohányzók ellenőrzésére
Moldovan Laurenţiu kitért a március 17-től életbe lépő dohányzást korlátozó törvényre is. Mint mondta, a fogyasztóvédelem ellenőrei az intézményeket büntethetik, először 5000 lejjel, második alkalommal 10 ezer lejes büntetéssel és a tevékenység felfüggesztésével, harmadik alkalommal pedig 15 ezer lejes bírsággal és a hely végleges bezárásával. Azokat a személyeket, akik nyilvános zárt térben gyújtanak rá, a rendőrség büntetheti.
Ugyanakkor beszámolt arról, hogy tervezik a termékek eladására és ezek szavatosságára vonatkozó törvényt. Kifejtette, jelenleg ha egy megvásárolt termék minősége nem megfelelő, az eladó nem köteles kicserélni, hanem 15 napon belül megjavíttathatja, és csak amennyiben erre nincs lehetőség köteles kicserélni, illetve ha ez sem kivitelezhető, vissza kell adnia pénzt. A tervezett módosítás szerint 30 napon belül lehetne visszavinni a terméket, és azt kötelesek lennének kicserélni. Azonban amíg ez életbe lépne, bátorítják a fogyasztókat az online vásárlásra, ugyanis ott sokkal több joguk van, és nagyobb biztonságban vásárolhatnak: ha megrendelnek egy terméket, és bármilyen szempontból nem találják megfelelőnek, 14 napon belül visszaküldhetik, és vissza kell kapniuk az árát.
Ugyanakkor megemlítette, ebben a tanévben egészen a múlt hétig nem érkezett bejelentés a tej-kifli programmal kapcsolatban, most viszont a szentegyházi Gábor Áron Iskolaközpont és a Hófehérke Óvoda kifogásolta a kolozsvári cég által szállított kifli minőségét. A fogyasztóvédelem ellenőre pénteken ellenőrizték a péktermékeket, a cég képviselőit erre a hétre hívták be, az ellenőrzés eredményéről ezt követően számolnak be.

Versenyt diákoknak
A Fogyasztók világnapján, március 15-én diákokkal együttműködve tájékoztató kampányt tartanak: a forgalmasabb területeken és üzletekben szórólapokat osztogatnak az online kereskedelemről és a fogyasztók pontos, korrekt tájékoztatásáról – jelentette be.
Pénteken díjazták a Joannes Kájoni Szakközépiskolában azokat a diákokat, akik részt vettek az idén a Válassz! Jogod van hozzá elnevezésű versenyen, amelyet a Megyei Tanfelügyelőséggel közösen szerveztek, és amelynek idei témája az online vásárlás volt. Ennek megyei szakaszán az 1–8. osztályos diákok rajzzal jelentkezhettek, a középiskolásoknak esszét kellett beküldeniük, és egy írásbeli teszten is bizonyítaniuk kellett tudásukat. A versenyre 9 iskolából jelentkeztek diákok, közülük egyetlen magyar intézményből, a csíkszenttamási Bálint Vilmos Általános Iskolából. A nyertesek részt vehetnek a verseny országos szakaszán, illetve a hivatalos támogató, a Perla Harghitei jóvoltából az első helyezettek táblagépet, a többiek vásárlási utalványt, illetve ásványvízből és üdítőből álló ajándékcsomagot kaptak. Az 1–3. osztályosok közül a csíkszeredai Octavian Goga középiskola diákja, Golita Biborka végzett az első helyen, a 4–6. osztályosok közül Adam Miruna Emelia, a gyergyószentmiklósi Sf. Nicolae középiskola tanulója, a 7–8.-osok közül Tinca Ruxandra Cyntia, szintén Gyergyószentmiklósról. A középiskolások kategóriájában Gioada Simona győzött, aki a maroshévízi Mihai Eminescu Gimnázium diákja.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek