Kétmillió alá csökkent a létszám

Apad a szarvasmarha-állomány

160

Egy év alatt 2 százalékkal csökkenve 2 millió alá szorult idén nyárra a hazai szarvasmarha-állomány. A törzsállomány 1,6 százalékkal apadva 1,263 millióra fogyatkozott. Az állomány Hargita megyében is csökkent, de jóval kisebb mértékben.

Békésen legelésznek, de egyre kevesebb a tehén Fotó: Domján Levente

Egy év alatt több mint 39 ezer egyeddel, vagyis 2 százalékkal csökkent, így kétmillió alá apadt a romániai szarvasmarha-állomány – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) napokban közzétett, de a 2019. június 1-i állapotot tükröző adataiból. Az INS jelentése szerint szűkült a törzsállomány is: az egyszer ellett fiatal, valamint a többször ellett idősebb tehenek csoportjába a nyár elején közel 1,263 ezer szarvasmarha tartozott, ami a tavalyi hasonló időszakhoz képest 20.200 fős, azaz 1,6 százalékos csökkenésnek felel meg. Romániában tavaly nyár elején még 2 millió 2019 egyedet tartottak nyilván, számuk idén júniusra 1,96 millióra – egészen pontosan 1.962.563 egyedre – fogyatkozott.
Az országos tendenciával ellentétben Hargita megyében az állományapadás az elmúlt egy év alatt csak 0,4 százalékos volt, a törzsállomány ezen belül csak szűk 0,1 százalékkal fogyatkozott, ami szinte stagnálásnak felel meg. A Hargita megyei állatorvosok nyilvántartásában a 2019. június 30-i zárás pillanatában 88.564 szarvasmarha szerepelt, ebből a törzsállomány 60.675 egyedre rúgott – tudtuk meg tegnap Fodor Levente hatósági állatorvostól, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság munkatársától. A szakembertől kapott adatok alapján idén nyárra a Hargita megyei állattartók állományából tavalyhoz képest összesen 361 szarvasmarha hiányzik, a törzsállomány azonban csak 53 tehénnel fogyatkozott.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek