Kéthavonta a megyei tanács a témagazda

69

A Hargita megyei prefektúra intézményén belül működő Társadalmi Párbeszéd Bizottság havonta különböző gazdasági és szociális témakörben ül össze megvitatni a problémákat, felvetéseket. A bizottság tagjai a prefektus és a megyeelnök mellett munkaadók szervezetei, munkavállalók, szakszervezetek és a szakosított igazgatóságok.
Az új esztendőben Hargita Megye Tanácsa hat alkalommal lesz témagazda, így eldöntheti, hogy megyeszinten melyek azok a kérdéskörök, amelyeket ezen ülések alkalmával meg kell vitatni. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ebbe a folyamatba vonta be a megye lakosait is, annak érdekében, hogy valós, a lakosok által jelzett problémák kerüljenek megvitatásra a bizottság ülésein.
Múlt hónapban a megyeelnök felhívással fordult a megye helyi önkormányzatainak vezetőihez, hogy fogalmazzák meg javaslataikat, ötleteiket, hogy azokat továbbvihessék az említett bizottság havi üléseire. Ugyanezzel a felkéréssel fordult a lakosokhoz is a Facebookon meghirdetett konzultáció alkalmával. A konzultáción a leggyakrabban felvetett problémakörök a fiatalokat érintik, úgy mint az adókedvezmény fiatal vállalkozóknak és a szakoktatás fellendítése.
A bizottság soros ülései minden hónap utolsó hetén esedékesek, amelyeken most alkalom nyílik a felvetett témák és a konzultáció során megszavazottak megbeszélésére. Ennek fényében a januári ülés témája a fiatal vállalkozók adókedvezmény-lehetőségei. Márciusban a szakoktatás, a románnyelv-oktatás és a tej-kifli programot vitatják meg. Májusban a mélyszegénység elleni küzdelem lehetőségeként megbeszélik, hogyan lehetne felhasználni az éttermekben megmaradt élelmet. Az After school program és a szülési szabadságról visszatért anyák fokozatos munkába állásának gyakorlatba ültetéséről beszélnek júliusban. Ezt, mint arról korábban írtunk, Hargita Megye Tanácsa, jó példával járva elől, munkatársai számára már biztosítja. Szeptemberben a vadkárok lesz a téma, míg novemberben a civil szervezetek támogatása, együttműködési lehetőségek, valamint központ, kormányzati alapokból történő támogatási lehetőségekről beszélnek.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.