Kétezer biztosítási kártya várja a gazdáját

Meghosszabbított érvényességi idő

67

Az egészségbiztosítási kártyák érvényességi idejének meghosszabbításával pénzt spórolna a kormány, és a megmaradó összeget az egészségügy más ágazataira költené. Hargita megyében – annak ellenére, hogy még két évig gond nélkül használhatók – körülbelül 2200 személy még mindig nem vette át a kártyáját.

Amint arról korábban is hírt adtunk, kormányrendeletben hagyták jóvá június 28-án, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ötről hét évre hosszabbítsa meg azon egészségügyi biztosítási kártyák érvényességi idejét, amelyeket idén július 31-ig bocsátanak ki. Ugyanakkor az azt követően kiadott kártyák esetében már az új szabályozások szerint, hét évvel jelenik meg az érvényességi dátum.
Az eddig kiadott kártyák érvényességi idejének meghosszabbítására azért van lehetőség, mert a chipek szavatossági ideje, amelyeket a kártyákba beépítettek, hét évig garantáltak, így a biztosítási informatikai rendszer is felismeri azokat még két évig.
A döntés meghozatalára azért volt szükség, mert a 2018-as és 2019-es állami költségvetésből összesen mintegy 270 millió lejt emésztett volna fel a hamarosan érvényességi idejét veszítő mintegy 14,2 millió kártya utánnyomása. Az így megmaradó összeget az egészségügyi rendszer más szegmenseire költené az állam.
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ugyanakkor továbbra is kiállítja az egészségbiztosítási kártyákat azon biztosított személyek számára, akik ezután töltik be a 18. életévüket.
Hargita megyében egyébként mintegy 220 ezer személy rendelkezik biztosítási kártyával. A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár közölte, hogy 2200 biztosítással rendelkező személy még mindig nem vette át a kártyáját, ezek továbbra is megtalálhatók a csíkszeredai székházban.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.