Kétéves futamidő

Újabb lakossági államkötvény

44

Amint az ismeretes, ez esztendő júniusában hosszas bizonytalankodás és tétovázás után kibocsátásra kerültek a magánszemély befektetőknek szánt állami kötvények. Az erre vonatkozó hatályos jogszabályozásokkal összhangban, a kibocsátás startpisztolyának „elsütését” a 2018/2627-es, közpénzügyi miniszteri rendelettel hagyták jóvá. Ezt követően augusztus 1-jétől egy újabb kibocsátásra került sor a 2018/2631-es pénzügyminiszteri rendelet révén. Tegnaptól ismét lehetőség nyílt az érdekelt lakossági befektetők számára, illetve azok számára, akik a rendelkezésükre álló megtakarításaikat kedvezőbb hozamú kincstárjegybe „forgassák be” állami kötvényvásárlásra.

A Hivatalos Közlöny múlt pénteki, azaz a november 23-i számában jelent meg a pénzügyminiszternek ugyanaznap keltezett 2018/3648-as rendelete. Annak értelmében a tegnapi naptól kezdődően az érdekeltek számára ismét hozzáférhetővé válnak a lakossági kötvények, s jegyezni december 14-gyel bezárólag lehet. Ez esetben a futamidő rövidebb, nevezetesen kétéves, a kamatráta pedig 4,5%-os. Akárcsak eddig is az állami értékpapír városokon a kincstári egységeknél vásárolható meg a jegyzés utolsó napjával bezárólag, azaz december 14-gyel bezárólag, vidéki településeken a Román Posta hivatalainál, ügynökségeinél, ez esetben viszont december 12-vel bezárólag, azaz két nappal a jegyzés vége előtt. Egy magánszemély befektető esetében a tényleges jegyzés maximális értéke nem haladhatja meg a 200 000 lejt, és ugyanez az értékhatár vonatkozik a Román Posta révén realizált jegyzésekre is. Éves kamatról van szó, annak kifizetésére is évenként kerül sor, nevezetesen 2019. december 17-én, illetve 2020. december 17-én, ez utóbbi időpontban kerül sor a kincstárjegy nominális jegy visszatérítésére is.
Csökkenő futamidő
A pénzügyminisztérium illetékesei már annak idején bejelentették, hogy számolnak rövidebb futamidejű lakosságnak szánt államkötvények kibocsátásával is. Erre amúgy lehetőséget ad a jogszabályozás is. Továbbá a piackutatók szerint is lenne, van lakossági érdeklődés a viszonylag rövidebb futamidejű államkötvények iránt. Emlékeztetnénk arra, hogy a június közepén kibocsátott államkötvények esetében a közepes futamidejű kategóriába tartozó kötvénykibocsátásra került sor, azaz ötéves futamidejűre. Az ilyen tartósabb időtartamú lekötések esetében rendszerint a kamatráta is nagyobb szokott lenni, az akkor évi 5% volt. Az augusztus 1-jén kibocsátottak esetében négy évre csökkent a futamidő, de ahogy az lenni szokott lényegében azzal arányosan csökkent a kamatráta is, nevezetesen 4,5%-ra. A tegnaptól jegyezhető (azaz megvásárolható) állami kötvények esetében az éves kamatráta 4,5%-os, s az olyan körülmények között, amikor is a futamidő négy évről két évre csökkent, igen kedvezőnek minősíthető. Ilyen kontextusban emlékeztetnénk arra is, hogy az állami kötvények esetében a kamat adómentes, arra semminemű kezelési költség vagy jutalék nem alkalmazandó, s ugyanakkor ez a befektetés államilag 100%-ban garantált. Következésképpen – mint megtakarítási eszköz – a legelőnyösebbek közé tartozik. Az is igaz viszont, hogy az állam számára is hasznos, s ebben tételesen is utalnak a minap megjelent miniszteri rendeletben: a lakosságnak szánt állami kötvények hozzájárulhatnak a költségvetési hiány és az államadósság finanszírozásához. Végezetül, de nem utolsósorban meg kell említenünk azt is, hogy az állami kötvények megvásárlásában érdekelt személyeknek szem előtt kell tartaniuk azt is, hogy az ügyfélfogadás csak munkanapokon lehetséges.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek