Két vonattal több mint kétezer zarándok

90

Tegnap reggel indult Budapestről a Boldogasszony zarándokvonat közel 1000 utassal a csíksomlyói búcsúra. Ma hajnalban pedig az Össznemzeti Zarándokvonat két, egyesített szerelvénye kelt útra Csíksomlyó felé több mint 1100 zarándokkal. Mindkét zarándokvonatot erdélyiek ezrei köszöntik a különböző vasútállomásokon.

Útlezárások a pünkösdi búcsú idején
Útlezárások a pünkösdi búcsú idején

Tegnap indult Budapestről, a Nyugati pályaudvarról a Boldogasszony zarándokvonat Csíksomlyó irányába. A négynapos útra induló ezer zarándokot Soltész Miklós, a magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolattartásért felelős államtitkára búcsúztatta, és a zarándoklat lelki vezetője, Bíró László tábori püspök áldotta meg. A vonatot Püspökladányig a Szent Márton-év tiszteletére felmatricázott Szent Márton-mozdony húzta, onnan különböző román mozdonyokkal jött tovább Nagyvárad, majd Kolozsvár érintésével. A Misszió Tours által indított Boldogasszony zarándokvonat este 21.10-re érkezett Maroshévízre, majd 22 óra után Gyergyószentmiklósra.
Kolozsváron népzenével várta a vonatot a 300-400 fős tömeg, majd Mile Lajos főkonzul köszöntötte az utazókat és Kovács Sándor főesperes mondott imát. A zarándokok a lelkivezető áldása után indultak tovább.
– Második nap, május 13-án hagyományosan a gyimesbükki ezeréves határon leszünk – foglalta össze a zarándokvonat programját Budai András szervező –, ahol 14 órától püspöki szentmise lesz a szabadtéri oltárnál. Szombaton, a búcsú napján, reggel 8.40-re érkezünk Csíkszeredába, ahol Darvas-Kozma József esperes-plébános és Szarka Gábor konzul várja a vonatot, majd közös keresztaljával vonulunk a kegytemplomig, végül a Nyeregbe, az ünnepi szentmisére.
A Boldogasszony zarándokvonatnak több mint 970 utasa van, szerelvénye, az idén először, 16 vasúti kocsiból áll. A szerelvény része két étkezőkocsi, illetve egy stúdiókocsi, ahonnan a vonatrádiót működtetik.
– Ez egész út alatt élő műsort, közös programot jelent, imák, elmélkedések, idegenvezetés, népzene tölti meg tartalommal a hosszú vonatutat – mondta Budai András. – Vasárnap, a zarándoklat utolsó napján lesz egy szentmise Gyergyószentmiklós főterén, amely egyben bérmálási szentmise is, majd 11 órakor már indulunk hazafelé Gyergyószentmiklósról.
A Boldogasszony-vonatnak négy lelkivezetője van: Bíró László katolikus tábori püspök, Burbela Gergely verbita szerzetes, Görbe László piarista szerzetes és Timár Asztrik ferences szerzetes. A zarándoklat világi fővédnöke Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, egyházi fővédnöke pedig Veres András szombathelyi püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. A zarándokokhoz az első napon Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője is csatlakozik.
– Ez az ötödik utunk, egy kis jubileum – tette hozzá a szervező. – Úgy látjuk, hogy az érdeklődés évről évre egyre nagyobb. Már februárban megtelt a szerelvény, pedig még soha nem volt ilyen hosszú.
Ma a budapesti Keleti pályaudvarról 5.50-kor indul az Össznemzeti Zarándokvonat, amely tulajdonképpen két szerelvény összekapcsolása, és helyenként együtt, máskor külön közlekedik. Egyik tagja, a Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indult 0.22-kor és a Keleti pályaudvaron kapcsolják össze a Székely Gyorssal. Az egyesített vonat 16 kocsiból áll, akárcsak a Boldogasszony-vonat szerelvénye.
– Ennél nem is lehet hosszabb sem a MÁV-nál sem a CFR-nél a személyszállító szerelvény – magyarázta Mező Tibor, a Kárpáteurópa utazási iroda ügyvezetője, hangsúlyozva, hogy irodájuk immár kilencedik alkalommal szervez vonatos zarándoklatot. – Az összevont vonaton 1120 zarándok ül, és két étkezőkocsi is tartozik a szerelvényhez. Szolnok, Püspökladány, Nagyvárad, Kalotaszeg, Kolozsvár, Dés, Szeretfalva, Déda érintésével, a Maros völgyén keresztül érkezünk Székelyföldre. A Csíksomlyó Expressz utasai Felcsík családjainál, a Székely Gyors utasai Alcsík székely falvaiban lesznek elszállásolva három éjszakára. A Székely Gyors a menetrend szerint péntek este 21.44-kor érkezik Csíkszeredába.
Felcsíkon Karcfalva, Dánfal­va, Csíkmadaras, Csíkrákos és Ma­défalva, Alcsíkon Csík­szentkirály, Csíkszentimre, Csík­szentsimon, Csík­csatószeg, Újtus­nád és Tus­nád­fürdő, valamint idén először Sepsi­bükszád látja vendégül az Össznemzeti zarándokvonat utasait. A szerelvényt Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából a Szent Márton mozdony húzza. A mozdony oldalát díszítő grafikát Gerencsér Tamás grafikus tervezte. Az új mozdony képi világa az ólomüveg ablakok osztását idézi és Szent Márton legismertebb tettét, a köpönyegmegosztás jelenetét ábrázolja.
– Pünkösdszombaton külön érkezik a két szerelvény Csíkszeredába, és az 1120 ember közös keresztaljával vesz részt a búcsún. Jelszavunk: Egyek vagyunk! Lelki vezetőnk, Kóczán Árpád nyugalmazott tábori lelkész, ő velünk lesz végig a vonaton – részletezte Mező Tibor. – Fővédnökünk Böjte Csaba atya, díszvendégünk a Csík zenekar – de ők nem lesznek a vonaton, hanem az atyával és a Csík zenekarral is a program részeként vasárnap, Madéfalván találkozunk. Május 15-én ugyanis a Madéfalvi Polgármesteri Hivatallal közösen egy Csík zenekar koncertet szervezünk, amely mindenki számára ingyenes.
A vonat utasai vasárnap napközben az ezeréves határnál, Gyi­mesbükkön tartott ünnepségeken vesznek részt, délután 15.41-kor Madéfalvára érkeznek, ahol a SICULICIDIUM emlékműnél tartanak megemlékezést, és meghallgatják Ft. Kóczán Árpád tábori esperes köszöntőbeszédét. 17 órától Böjte Csaba testvér pünkösdi szentmisét mutat be a madéfalvi templomban, 18.30-kor pedig a Székely gyors–Csíksomlyó expressz utasai által a Szent Ferenc Alapítvány két otthona – a gyergyószárhegyi és a kovásznai otthonok részére gyűjtött adományt adják át ünnepi műsor keretében.
Az Össznemzeti Zarándokvonat utasai hétfőn indulnak haza, és a Szilágyságon keresztül Zsibó, Zilah, Nagykároly, Érmihályfalva, Debrecen érintésével jut el a Csíksomlyó expressz Szombathelyig.
– Aki a két végállomás között utazik, végigutazza a történelmi Magyarországot – jegyezte meg Mező Tibor.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.