Két vizsgázót kizártak

Írásbeli érettségi

984

Elkezdődtek tegnap az idei érettségi írásbeli vizsgái, amelyekre több mint 136 ezer végzős jelentkezett országszerte. Hargita megyében 2132-en jelezték részvételüket, de 111-en végül nem jelentek meg az első vizsgán. A román nyelv és irodalom vizsga harmadik, legtöbb pontot érő feladatában jól ismert szerzők lírai alkotását kellett elemezniük mind a reál, mind a humán szakos diákoknak. Az egyik székelyudvarhelyi vizsgaközpontban két vizsgázót kizártak.

Túl az első megmérettetésen. A tételek kidolgozása után sem múltak el az izgalmak Fotó: Pap Éva

Az oktatási minisztérium ál­tal közölt adatok szerint a 440 vizsgaközpontban összesen 136 871 tanulót vártak, közülük 118 856-an idén, 18 015-en a korábbi években fejezték be tanulmányaikat. Hargita megyében hat vizsgaközpontban 2132 diákkal számoltak, azonban 111-en nem jelentek meg tegnap reggel a vizsgán – közölte lapunkkal Görbe Péter főtanfelügyelő. Amint tőle értesültünk, a román írásbelin a székelyudvarhelyi Kós Károly Szakközépiskolában kialakított központban két vizsgázót kizártak az érettségről, mivel szabályszegést követtek el: maguknál tartották a telefonjukat. A két diák legközelebb 2019 őszén próbálkozhat meg újra a vizsgával.
Két vizsgaközpont működik Csík­szeredában: egy a Márton Áron Gimnázium épületében, egy pedig a Kájoni János Szakközépiskolában. Székelyudvarhelyen a Kós Károly és Bányai János Szakközépiskolában érettségiznek. Idén a Kós Károlyban fogadják a székelykeresztúri végzősöket is. A gyergyószéki diákok a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnáziumban vizsgáznak, míg a megye északi részén élők a maroshévízi Mihai Eminescu Gimnáziumban.
Tegnap román nyelv és irodalomból mérték fel a végzősök tudását, ma anyanyelvből, holnap a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, míg csütörtökön a választott tantárgyból írásbeliznek a tizenkettedik osztályt végzettek.
Román nyelv és irodalomból a reál szakos diákok Mihai Eminescu vagy Tudor Arghezi lírai alkotásai közül, míg a humán szakosoknak Ion Barbu vagy Lucian Blaga valamelyik költeménye közül kellett elemezniük egyet.
Az érettségi eredményeket július 4-én 12 óráig teszik közzé a vizsgaközpontokban és a bacalaureat.edu.ro weboldalon. Az óvásokat ugyanaznap 12 és 16 óra között fogadják. A megóvott dolgozatokat újrajavítják, és az új jegy lesz a végleges osztályzat, mert eltörölték azt az előírást, amely szerint a vizsgajegyen csak abban az esetben módosítanak, ha a két javítási bizottság jegye között fél pontnál nagyobb eltérés van. A végleges eredményeket július 9-én ismertetik.
A jelentkezőknek három óra áll rendelkezésükre a tételek kidolgozására. Minden termet meg­figyelőkamerákkal látnak el, a vizsgázóknak tilos kommunikálniuk egymás között, és segédeszközöket sem szabad a terembe vinniük, illetve használniuk. Azokat, akiknél ilyeneket találnak, kizárják az érettségiről, függetlenül attól, hogy használták-e a náluk talált segédeszközt vagy sem – figyelmeztet minisztérium. A kizárt diákok nem vehetnek részt a következő két vizsgaszesszión, és a korábban szerzett jegyeiket, minősítéseiket sem ismerik el.
A sikeres vizsga feltétele a hatos átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból.

Márk Boglárka 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.