2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Két vizsgázót kizártak a román pótérettségiről

Két diákot kizártak a román nyelv és irodalom pótérettségiről, mert mobiltelefonjaikat maguknál tartották a vizsga ideje alatt, és ezt a felügyelőtanárok is észrevették. A Hargita Megyei Tanfelügyelőség adatai szerint a román pótérettségire összesen 783 tanuló iratkozott be, 114-en azonban meggondolták magukat, és nem jelentek meg tegnap reggel a megyében kialakított vizsgaközpontokban.

Pótérettségik ideje. Vannak, akik a második lehetőségtől is visszakoztak
Pótérettségik ideje. Vannak, akik a második lehetőségtől is visszakoztak

[dropcap]H[/dropcap]argita megyében négy vizsgaközpontban pót­érettségiznek a diákok, tegnap a román nyelv és irodalom vizsgával kezdődött el az egész héten át tartó írásbeli sorozat.
– Csíkszeredában 303-an iratkoztak előzetesen a román írásbelire, közülük 36-an nem jelentek meg; Székelyudvarhelyen 271-en regisztrálták magukat, végül 39 hiányzót jegyeztünk; Gyergyószentmik­ló­son a 137 iratkozóból 27-en nem jöttek vizsgázni; Maroshévízen a 72 jelentkezőből 12-en maradtak távol – részletezte lapunknak Miklós Csaba.
A tanfelügyelő szerint egy diákot a székelyudvarhelyi, egyet pedig a gyergyószentmiklósi vizsgaközpontból zártak ki, mindkét esetben azért, mert magánál tartotta és használni próbálta mobiltelefonját.
A román nyelv és irodalom pótérettségi első feladataként mind a humán, mind a reál szakos hallgatók egy verset kellett elemezzenek a megadott kérdések alapján, majd a reál szakosok egy érvelő szövegben kellett kifejtsék, hogy miért fontos a fiatalok részvétele a humanitárius tevékenységekben, a humán szakosok pedig arra kellett válaszoljanak, hogy miért hasznos egy művész vagy tudós bibliográfiájának az ismerete. A harmadik tételben mind a reál, mind a humán szakosok egy-egy novella szereplőjének a felépítését, illetve két szereplő kapcsolatát kellett elemezzék.
Ma magyar nyelv és irodalomból, holnap pedig matematikából, illetve történelemből vizsgáznak az érintettek, a pótérettségi fellebbezés előtti eredményeit augusztus 31-én, hétfőn függesztik ki a megyei vizsgaközpontokban, végleges eredmények pedig szeptember 3-án lesznek.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb