Két speciális tankönyvvel készülnek

Segítené a romák képzését a Caritas

31

A Gyulafehérvári Caritas két tankönyv kiadásával szeretné segíteni a roma felnőttoktatásban dolgozó pedagógusok munkáját, a tervek szerint már a héten elérhető lesz a segédanyag.Többéves munka előzte meg a könyvek elkészítését, amelyekről Korodi Orsolya, a Caritas munkatársa úgy nyilatkozott: a roma gyereknek sok esetben több iskolai végzettségük van szüleiknél, akik gyakran szégyellik ezt az állapotot. Nekik segítenek az innovatív könyvek.

A 2015-ben indult BERA (Basic Education for Ro­ma Adults) Erasmus+ pro­jekthez hat ország Caritas-szervezeteinek roma közösségekkel dolgozó képviselői csatlakoztak azzal a céllal, hogy segítsék a roma felnőttek alapoktatását. Ausztria, Olasz­ország, Portugália, Szerbia, Bosz­nia-Hercegovina és Románia együttműködésének köszönhetően a munka gyümölcse beérni látszik, a tervek szerint a hét folyamán több nyelven, nyilvánosan és díjmentesen válik elérhetővé a kidolgozott segédanyag. Korodi Orsolya, a Caritas munkatársa közölte: a két tankönyv a roma felnőttek és családok oktatása terén nyújt segítséget, utóbbi esetében innovatív munkáról van szó, mivel még senki nem dolgozott ki hasonlót az országban.
– A családoknak szánt segédanyag arra épül, hogy a gyermekek a szüleikkel együtt készülnek fel az adott leckéből. Sok esetben a fiataloknak több iskolai végzettsége van az időseknél, és ez kellemetlen helyzetet szülhet. Éppen ezért kell a pedagógusi jelenlét ahhoz, hogy senki ne érezze magát lealacsonyítva, és zökkenőmentesen haladjanak a tanulással – mondta Korodi Orsolya. A szakember szerint teljesen máshogy kell tanulni, azokkal a felnőttekkel, akik még soha nem vettek részt az oktatási rendszerben, és hogy a hagyományos tankönyvek csődöt mondanak a felnőtt romák oktatása terén. Sok esetben a nulláról kell kezdeni a tanulási folyamatot, és ezért más módszereket kell alkalmazni – jegyezte meg.
– A mindennapi feladatokhoz – például bevásárláshoz vagy receptek elkészítéséhez – köthető gyakorlatokat kell használni. A kulcs a reális helyzetek megteremtése. Sajnos magas az iskolázatlan roma felnőttek száma, ők sok esetben szégyellik helyzetüket – taglalta a Caritas munkatársa, kiemelve: a tankönyvek az alapvető írás- és olvasási készségek, a matematikai kompetenciák, és a digitális kompetenciák fejlesztésére épülnek.
Mindkét segédanyag a www.project-bera.eu honlapon lesz elérhető.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.