Két panaszt is tesznek az Emberjogi Bíróságon

Tanácsosok és a polgármester is részt vesz a perben. Összefogás Fotó: Kertész László
98

Az ítélet értelmében a székely zászlónak és a város zászlajának sincs keresnivalója a gyer­gyószentmiklósi városháza hom­lokzatán, illetve épületében, az ügy azonban itt nem zárul le – jelentették be tegnap sajtótájékoztatón. Az alapvető jogok védelme érdekében – megvárva az ítélet indoklását – két panaszt is tesznek az Emberjogi Bíróságon: egyrészt a város több lakója – beleértve a polgármestert, önkormányzati képviselőket, va­lamint a székely tanács helyi tag­jait – nyújt be aláírásokkal tá­mogatott keresetet, másrészt Árus Zsolt is panaszt tesz az európai intézménynél.

Tanácsosok és a polgármester is részt vesz a perben. Összefogás Fotó: Kertész László

Júniusban hozott íté­letet abban a Dan Ta­na­să egyesülete által indított perben a Marosvásárhelyi Táblabí­ró­ság, amely arra irányult, hogy a gyer­gyó­szentmiklósi városháza homlokzatáról és épületéből el kell távolítani Székelyföld, illetve a város zászlaját. Akkor lapunkban arról olvashattak, hogy a perbe magánszemélyként Árus Zsolt is belépett, mondván: látva az ítélet jogszerűségének hiányát, szükség esetén szándékában állt az Emberi Jogok Európai Bíróságára vinni az ügyet.
A törvényszék alapfokon hozott döntése értelmében „csak” Székelyföld zászlaja esetében rendelték el az eltávolítást, a város lobogója ugyanis jogszerűen volt kifüggesztve. A döntést megfellebbezték, amelynek az lett az eredménye, hogy módosították az alapfokú ítéletet, ennek következtében pedig a város zászlajának eltávolítását is kérték.
Tegnap sajtótájékoztatón Árus Zsolt rámutatott: az indoklás szerint a képviselő-testület nem tartotta be a zászló elfogadását szabályozó 2015/141-ös törvényt, ami szürreálisnak számít, mivel a zászló elfogadásáról szóló határozat 2010-ből származik.
– Semmilyen törvénynek nincs visszamenőleges hatálya – hangsúlyozta Árus, mondván, az ítélet törvénytelen és diszkriminatív, hisz olyan jogtól fosztja meg a lakókat, amellyel más település lakossága rendelkezik.

Két kereset az Emberjogi Bíróságon
– Nem létezik olyan törvény, amely tiltaná a zászlót. Abban a helyzetben vagyunk, amikor a bírók hoznak törvényeket, és nem a parlament – mondta Gyergyószentmiklós polgármestere, Nagy Zoltán. Mint hozzátette, a város zászlaja nemcsak a magyarul beszélő közösséget képviseli, az érdekérvényesítés magasabb szintre való emeléséhez pedig élnek azzal a jogukkal, hogy az Emberjogi Bíróságon nyújtanak be keresetet.
Mint elhangzott, az elképzelés szerint nem egyszerű polgárok, hanem megválasztott személyek tesznek panaszt az európai intézménynél, az ügy támogatottsága érdekében pedig aláírásgyűjtést szerveznek. Rámutattak, a petíció aláírásával a városlakók mintegy felhatalmazzák a perben résztvevőket, hogy képviseljék a lakosságot ebben az ügyben. Elhangzott, az ívek valószínűleg már a hét folyamán elkészülnek, és az MPP központi irodájában lehet aláírni, munkanapokon 9 és 13 óra között.
– Azért választottak meg, hogy a munkánk mellett a lakosság érdekeit is képviseljük – jegyezte meg Vadász Szatmári István önkormányzati képviselő.
– Arra kérjük a lakókat, hogy minél többen írják alá, mivel ezzel a kereset sikerét segíthetik – hangsúlyozták a sajtótájékoztató felszólalói.
Árus Zsolt elmondta, a per formálisan Románia ellen indul, a cél azonban mindössze annyi, hogy az ország tartsa be a saját alkotmányát és törvényeit. Az is elhangzott, hogy a keresetet egy tapasztalt budapesti ügyvéd készíti, akit a Székelyföldért Társaság fizet. Mint mondták, az ő segítsége nélkül valószínűleg nem lenne ennyire bizalomkeltő a történet.
A második keresetet külön, Árus Zsolt nyújtja be az Emberjogi Bíróságon, mondván, a per részeseként panaszt tehet, hogy az nem volt tisztességes, ugyanakkor mindezt tetézi, hogy a törvényes előírásokkal ellentétes döntéseket hoztak. Mint részletezte, a felperes nem rendelkezett személyes érintettséggel, így a keresetet érvényteleníteni kellett volna, másrészt Dan Tanasă nem tette le az igazolást, amely bizonyítja, hogy képviselheti az egyesületet. Árus mindezek mellett közölte, az ügy sikerének esélyeit is növelni kívánja a személyes részvétellel, hozzátéve: mindkét keresethez mellékelnek egy listát, amelyen a Dan Tanasă egyesülete által indított perek szerepelnek majd.
– A lista bizonyítja, hogy itt nem egyedi dologról beszélünk, hanem módszeresen zajlik a helyi jelképek üldözése – mondta Árus Zsolt.

Kertész László

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.