Két nap, két nagy durranás

Autópálya-fejlemények

157

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) aláírta tegnap a tervezési és kivitelezési szerződést az A3-as, észak-erdélyi autópályának a román–magyar államhatár melletti 5,35 kilométeres szakaszára. Egy nappal korábban 14 km-es pályaszakaszt adtak át a Maros megyei Nyárádtő és Radnót között.

A CNAIR honlapján publikált közlemény szerint a Bors és Bihar települések közötti szakaszon a Trameco S. A., Vahostav S. K., Drumuri Bihor S. A., Drum Asfalt Srl., valamint az East Water Drillings S. L. társaságok által alkotott konzorcium fejezheti be az amerikai Bechtel társaság által 14 évvel ezelőtt elkezdett munkát. Az útépítés áfa nélkül 134,22 millió lejbe kerül, a költségeket az Európai Unió forrásaiból biztosítják. A kivitelező konzorciumnak négy hónap áll rendelkezésére a kivitelezési tervek elkészítésére, és 15 hónap az út megépítésére. A cégcsoport tízéves garanciát vállalt a munkálatokra.
A közútkezelő ugyanezt a román–szlovák konzorciumot hirdette ki győztesnek október elején a szomszédos Bihar–Bisz­traterebes 28,5 kilométeres szakasz befejezésére kiírt pályázatban is, de azt az eljárást megóvta a versenyben alulmaradt egyik pályázó. Az óvás elbírálása folyamatban van.
A CNAIR tavaly augusztusban hirdetett pályázatot a 60 kilométeres Bors–Berettyószép­lak autópályaszakasz befejezésére. Az útszakaszt három részre bontotta. A 26 kilométeres Be­rettyószéplak–Bisztraterebes szakaszon még nem hirdették ki a győztest.
Az A3-as autópálya a magyarországi M4-eshez fog csatlakozni. A pályaépítést az amerikai Bechtel társaság kezdte el, amely a Bors–Berettyószéplak szakaszon a munkálatok mintegy felét végezte el 2013-ig, amikor a román állam szerződést bontott vele. 2015 áprilisában egyszer már nyertest hirdetett a Bors–Berettyószéplak szakasz megépítésére kiírt pályázaton, de az akkori nyertes hozzá sem kezdett a munkához, és 2016 novemberében a szerződés felbontását kérte.

14 km-rel előbbre jutottunk

Szerdán megnyitották a forgalom számára a Nyárádtő–Aranyosgyéres autópálya két – Nyárádtő és Marosugra, illetve Marosugra és Radnót közötti – szakaszát. A szalagot az első arra járó sofőr vágta el. Ez a szakasz tulajdonképpen a marosvásárhelyi Transilvania repülőtértől Radnótig tart.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek