Két időpont, egyre több jelölt

66

Székelyudvarhelyen az RMDSZ városi szervezete továbbra is ragaszkodik a tagság körében tartott megmérettetéshez, amit áprilisban bonyolítana le. A széki RMDSZ-nél azt mondják, hogy a Szövetségi Sza­bály­zat­felügyelő Bizottság is megerősítette: rendben van minden a március 13-ra kitűzött nyílt, állóurnás előválasztással. Eközben az egyik polgármesterjelölt, Arros Orsolya tegnap már a programtervezetét is bemutatta, miközben kiderült, hogy a városi RMDSZ berkeiből Bunta Leventén kívül még két személy, Benedek Árpád Csaba és Jakab Áron Csaba is elkezdte a támogatói aláírások gyűjtését. A nemzeti oldalon pedig még mindig nagy a csend.

A székelyudvarhelyi városháza. Előválasztások Fotó: Asztalos Ágnes
A székelyudvarhelyi városháza. Előválasztások Fotó: Asztalos Ágnes

Tegnapelőtt késő délután a Bocskai István Közösségi Házban küldött­gyűlést tartott az RMDSZ székely­ud­var­helyi szervezete, a sajtónyilvánosság kizárásával. Az ülés napirendje szerint a szövetség tisztségviselői tartottak beszámolót tavalyi tevékenységükről, majd az előválasztás megszervezéséről szavaztak.

A városi RMDSZ áprilisban, belső körben választana jelöltet
Jakab Áron Csaba elnökségi tagtól megtudtuk, hogy a városi szervezet a saját szabályai szerint kívánja megszervezni, lebonyolítani az előválasztást, és nem fogadja el a területi szervezet, az Udvarhelyszéki RMDSZ által diktált procedúrát. Eldöntötték, hogy a csíkszeredai szervezet mintájára, ugyanazokkal a határidőkkel bonyolítják le az urnás előválasztást. Március 11-ig lehet jelentkezni polgármester-, illetve tanácsosjelöltnek, az előbbi esetében 900, az utóbbi esetében 50 támogatói aláírás összegyűjtése szükséges. Az előválasztást április 10-én tartanák, és azon csak RMDSZ-tagok vehetnének részt. Hogy pontosan kik, és hányan, azt az előválasztás előtt 10 nappal kifüggesztik, nyilvánosságra hozzák.
Megtudtuk még, hogy Bunta Levente jelenlegi polgármester, a városi RMDSZ elnöke mellett aláírásgyűjtésbe kezdett Jakab Áron Csaba frakcióvezető, önkormányzati képviselő is. Elmondása szerint ez még nem egyenlő azzal, hogy indulna is az előválasztáson, egyelőre a feltételeket térképezi fel és próbálja teljesíteni. Benedek Árpád Csaba is belefogott a támogatói kézjegyek gyűjtésébe, céljairól ugyanazt mondta, mint kollégája.

A szabályzatfelügyelő bizottság a széki RMDSZ-nek adott igazat
A széki RMDSZ továbbra is kitart a január 20-án hozott elnökségi döntés mellett, amelyet a tagszervezetekkel való több hónapos egyeztetés előzött meg.
– A jelöltállítás előkészítése, az előválasztás procedúrája és ütemterve teljes mértékben megfelel az RMDSZ szabályzatának, az SZKT-n hozott ezzel kapcsolatos határozatoknak, minden általunk meghozott döntés szabályos volt – jelentette ki Bíró Barna Botond, a területi szervezet ügyvezető elnöke. Ebben erősítette meg a széki szervezetet a Szövetségi Szabályzatfelügyelő Bizottság, ahonnan az elmúlt héten – miután Bunta Levente városi elnök bejelentette, hogy ők másképpen értelmezik az előválasztást – szakvéleményt, értelmezést kértek.
Bíró felelevenítette, hogy bár a városi elnök nem, de több elnökségi tag is jelen volt azon az ülésen, amikor például közösen döntöttek az előválasztás érvényességéhez szükséges részvételi küszöbről. Az akkori döntés értelmében legalább 1300 udvarhelyi lakosnak részt kell vennie az előválasztáson ahhoz, hogy az érvényes legyen. Most a városi szervezet ezt is felrúgná azzal, hogy csak a nyilvántartásban szereplő RMDSZ-tagokat engedné az urnákhoz, hiszen állítólag ez a szám 120 körül van.
Felhívta a figyelmet arra is az ügyvezető elnök, hogy a városi RMDSZ belső szabályzata kimondja: tiszteletben tartja és végrehajtja a területi szervezet döntéseit.
– Mindent összevetve: jelenleg az Udvarhelyszéki RMDSZ által elfogadott játékszabályok vannak érvényben. Február 12-ig várjuk a jelentkezési dokumentációkat, március 13-án pedig regisztrációhoz kötött nyílt előválasztáson megválasztjuk az RMDSZ székelyudvarhelyi polgármesterjelöltjét. Az elovala­sz­tas.ro oldalon eddig már 827-en regisztráltak – összegzett Bíró Barna Botond.

A nyílt előválasztást támogatja Kovács Péter
Megkértük az RMDSZ ügy­ve­zető elnökét, Kovács Pétert, hogy véleményezze a Székely­ud­varhelyen kialakult helyzetet. A politikus azt mondta, hogy a nyílt előválasztás egybevág a szövetség nyitottságra való törekvésével, azzal, hogy ne legyen tagsághoz kötve a szavazati jog, mondhassák el az emberek a véleményüket.
– A verseny segít. Aki nagyobb támogatottságot szerez egy nyílt előválasztáson, aki felülkerekedik, az a jelölt nagy esélyekkel indul a június 5-i helyhatósági választáson is – fogalmazott az ügyvezető elnök. – Nem jó szabályzati cikkelyek mögé bújni, nem kiállni az emberek elé – tette hozzá.
Keményebben fogalmazott az­zal a médiában felröppent hírrel kapcsolatosan, miszerint Bunta Levente városi elnök akár az igazságszolgáltatáshoz is fordul­na azért, hogy a városi szervezet döntése érvényesüljön.
– Az érdekvédelmi szervezeten belüli üggyel ahhoz az in­tézményhez fordulni, amely jó­váhagyja az ingatlanok visszaállamosítását, leveteti a Községháza feliratokat, nem ismeri el Székelyföld létét, súlyos politikai hiba lenne – jelentette ki Kovács Péter. Még megjegyezte, hogy utoljára Tőkés László tett ilyent.

Arros már a programját is bemutatta
Bemutatta és nyilvános konzultációra bocsátotta tegnap vá­lasztási programját Arros Orsolya, aki elsőként jelentette be, hogy indul a nyílt, állóurnás előválasztáson. A Szabad Európa Kávéházban nemrég felavatott kampányirodájában tartott tájékoztatón Arros úgy nyilatkozott: mentalitásváltást akar, ezért új működési alapelvek meghatározásával indította a programtervét. Úgy véli, olyan időszaknak kell következnie Udvarhely életében, amikor a hivatal van a polgárokért, és nem fordítva. Ezért célja az egyablakos ügyintézés bevezetése, a szakmai szféra bevonása a fejlesztési tervek kidolgozásába, illetve az, hogy a spórolás többé ne menjen a székelyudvarhelyi emberek biztonságának kárára. Olyan tétel is szerepel a közgazdász végzettségű Arros programjában, mint a részvételi költségvetés bevezetése, amely tulajdonképpen a lakónegyedekben élőknek biztosítana beleszólási lehetőséget abba, hogy egy adott városrészen milyen beruházások valósuljanak meg. Továbbá Udvarhely hazavár címmel olyan programot kíván elindítani, amely a fiatalok itthon tartását és hazahívását szolgálja. Tehermentesíteni kívánja a központot és minél több közösségi teret akar létrehozni, sétálóutcát is kialakítana.
A polgármesterjelölt pénteken, a jelölési iratcsomók iktatását követően online is elérhetővé teszi a fejlesztési terveit, illetve minél több személyhez igyekszik eljuttatni az elképzeléseit. Visszajelzéseket és javaslatokat vár, mert azt szeretné, hogy továbbra is a székelyudvarhelyi emberek írják a választási programját.

A nemzeti oldal kivár
Nem sieti el jelöltjének nevesítését az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt. Jakab Attila, az EMNP megyei és helyi elnöke azt mondta, hogy mintegy fél éve folynak az egyeztetések, mert a cél az, hogy az ún. nemzeti oldal közös jelöltet indítson a helyhatósági választáson.
– Jelentkeztek olyanok is, akiket nem igazán tartunk megfelelőnek, van olyan személy, akit szeretnénk jelölni, de még nem vállalta. Ráérünk még – tájékoztatott az aktuális helyzetről Jakab.
Annyit még elárult, hogy várhatóan az RMDSZ által március 13-ára kitűzött előválasztás környékén jelentik be saját jelöltjük nevét.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek