Két héten belül érkezhet a támogatás

Jó hírt kaptak a teledetekciós ellenőrzés alatt álló gazdák

1 592

Országos szinten több mint 51 ezer – közülük Hargita megyéből mintegy 2300 – gazdálkodó számára folyósítja a tavalyra igényelt területalapú és állattenyésztési támogatási összegeket az APIA. A bankszámláikat a következő két hétben azoknak a gazdáknak érdemes ellenőrizniük, akiknek parcelláit az ügynökség tavaly teledetekciós ellenőrzés alá vonta.

Parcellákról készült légifelvétel Székelykeresztúr határában. 2300 gazda területét ellenőrizte teledetekcióval az APIA Fotó: APIA Hr

Végefelé jár a teledetekciós ellenőrzési szelvénybe sorolt gazdák ügycsomóinak feldolgozásával és kiértékelésével a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA), ennek eredményeként az országos szinten vizsgált 51.537 gazda közül 51.123 támogatásigénylő számára előkészítette a 2018-ra járó területalapú és állattenyésztési támogatási összegek kifizetését. A pénz – amennyiben a támogatási feltételeket teljesítették – várhatóan tíz napon belül az ország valamennyi, teledetekciós ellenőrzésbe vont gazdálkodójának folyószámlájára megérkezik – derül ki az ügynökség honlapján megjelentett közleményből.

2300 gazda várja a pénzt
Hargita megyéből a légifel­vé­telekre alapuló parcella- és színskála-térképek nyomán összesen 2300 gazdálkodót – növénytermesztőt és területtel rendelkező állattartót – vont gorcső alá az APIA – tájékoztatta tegnap lapunkat Haschi András, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség Hargita megyei igazgatója. A szakember megerősítette, a teledetekciós ellenőrzés alá vont gazdák részére valóban elindult a tavalyról elmaradt támogatási tételek folyósítása.
„Napi rendszerességgel bővítjük a kifizetésre kerülő gazdák listáját. Az elkövetkezendő két-három hétben – néhány problémás eset kivételével – nagyjából mindenkinek kifizetjük azokat a támogatási összegeket, amikkel eddig 2018-ról elmaradtunk. A problémás esetek közé soroljuk azokat, akiknek a rendszerben a kifizetési ügycsomója valamilyen okból elakad” – fejtette ki Haschi.
A szakember nem rejtette véka alá, hogy a teledetekciós ellenőrzés alá eső gazdák – a 2018-ra vonatkozó támogatási kérelmeik után – még egyetlen támogatási jogcímből sem kaptak pénzt, így nem részesültek még sem az október–november folyamán folyósított támogatás-előlegekből, sem pedig a december elseje után indított végleges – azaz teljes összegű – támogatásokból.

Egyszerre kapnak nagyobb summát
A tavalyra járó támogatási tételeket közül az egységes területalapú alaptámogatás (SAPS) hektáronként 102,57 euróra rúg, ezen felül a redisztributív támogatás gyanánt az 1–5 hektár közötti birtokméreten gazdálkodók a hektáronként 5 eurós kiegészítő támogatást, az 5 és 30 hektár közötti birtokmérettel rendelkezők pedig hektáronként 50,36 eurós visszaosztott támogatásra jogosultak. Akik a zöldítési támogatásra is jogosultak voltak, azok számára 2018-ra hektáronként 58,23 eurót folyósított az ügynökség, míg a 41. életévüket be nem töltött gazdálkodóknak felajánlott különtámogatás gyanánt hektáronként 25,84 euró jár. A teledetekciós ellenőrzés alá vont gazdák számára szintén most folyósítja az APIA a kedvezőtlen adottságú hegyvidéki övezetekben járó hektáronkénti 97 eurós különtámogatást is, illetve az állattenyésztők számára az elmaradt uniós juh-, kecske- és szarvasmarha-támogatásokat is. A teledetekciós ellenőrzés alá esett gazdák kifizetésének sorrendje attól is függ, hogy az illető gazdálkodó milyen támogatási csomagokat, milyen támogatási jogcímeket igényelt. A kifizetési lista elején nyilván a minél egyszerűbb támogatási csomagokat igénylő gazdák neve szerepel – mutatott rá Haschi, hozzátéve: ezért is nehéz általánosítani, hogy az ellenőrzésbe vont gazdák közül ki hány nap alatt jut pénzéhez.

Március 1. és május 15. között újból várják a gazdákat

Javában készül a bő két hét múlva induló 2019-es területalapú és állattenyésztési támogatásigénylési kampányra a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. Haschi András figyelmeztet, a támogatási kérelmeikkel késlekedő gazdák ezúttal se számítsanak hosszabbításra: a támogatásigénylések benyújtása kizárólag március 1. és május 15. között zajlik. Lényegesen nem változnak a támogatásigénylési feltételek és a várható támogatási összegek sem, de a 2019-es követelményekről részletesebb tájékoztatást az APIA Hargita megyei vezetője az ügynökség munkatársainak jövő heti, sinaiai felkészítője után ígért. Elmondta, a gazdálkodók számára a támogatási kérelmek kitöltésében a helyi önkormányzatok, polgármesteri hivatalok munkatársai idén is segítséget nyújtanak.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek