2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Két héten belül az iskolákba kerül

Kedden megérkeztek a tanfelügyelőséghez a másodikos tanulók román nyelvi kommunikáció tankönyvei, Waczel Ferenc tanfelügyelő szerint a kiadványok szétosztása a következő két hétben megtörténik. Időközben az oktatási minisztérium jóváhagyta a másodikos magyar nyelvi kommunikáció tankönyvek kiadását is.

Raktáron az új tankönyvek. Félév végére várják a többit Fotó: Balázs Árpád
Raktáron az új tankönyvek. Félév végére várják a többit Fotó: Balázs Árpád

Két szállítmányt, a marosvásárhelyi Norman és a dévai Corvin kiadók Román nyelvi kommunikáció tankönyveit vette át kedden a Hargita Megyei Tanfelügyelőség. A kiadványokat egyelőre Csíkszeredában tárolja az intézmény, de a napokban elkezdődik a tankönyvek szétosztása.
– A Norman kiadótól 2473 a Corvintól pedig 938 tankönyvet kaptunk, ez összesen 3404 példány, ami bőven elegendő a megyében tanuló 3300 másodikos diák ellátásához. Ma Gyergyószentmiklóson és Maroshévízen osztjuk szét a könyveket, a megyeközpontban működő iskolák vezetőit pedig megkérjük arra, hogy a Mihail Sadoveanu utcai raktárunkból maguk szállítsák el a példányokat – mondta Waczel Ferenc.
A humánerőforrásért felelős tanfelügyelő szerint a következő két hétben minden másodikos tanuló kézhez kapja az új román tankönyvet, és várhatóan egy-két hónapon belül elkészülnek a Magyar anyanyelvi kommunikáció kiadványok is.
Lapunk megkereste Király And­rás kisebbségi oktatásért felelős államtitkárt, aki szerint a magyar anyanyelvű kreatív tankönyv kiadását a Norman kiadó nyerte meg, a kiadványok legkésőbb január végéig kerülnek az általános iskolákba.
– Hozzávetőlegesen 10 ezer példány nyomtatásáról van szó, amelyeket a következő három-négy évben használnak majd az elemisták – közölte Király.
Az általános iskolások tankönyvproblémája az említett két könyv megjelenésével azonban nem oldódik meg, továbbra sincs az új tantervhez igazodó matematika–környezetismeret könyv az első és második osztályokban, illetve a harmadikosoknak sincsenek új kiadványaik. A tanfelügyelőség szerint mindaddig, amíg az új tankönyvek nem készülnek el, a tanintézmények a saját költségvetésükből kell fedezzék a szükséges munkafüzetek és egyéb segédanyagok fénymásolását, sokszorosítását.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb