Két hét után újra murván

Újabb nemzetközi megmérettetés vár a csíki ralisokra

116

A május végi aradi verseny után újabb nemzetközi viadal előtt állnak a csíki ralisok. Ma és holnap Bákó megyében tartják a hazai bajnokság negyedik futamát, az országos kiírás mellett a Moldva Rali szerepel a Balkán és az Európa-kupa kiírásban is. Ötvennégyen neveztek a bákói versenyre.

Aradon száraz és poros murván versenyeztek, Bákó és Mojnest környékén viszont sok sár vár a Teslovan–Cseh csíki párosra

Mindössze kéthetes szünet után újra rajthoz állnak a csíki ralisok, ezúttal a „szomszédban”, Bákó megyében. A Moldva Rali a hazai bajnokság negyedik futama, az országos kiírás mellett szerepel a Balkán- és az Európa-kupa-kiírásban is. Előzetesen ötvennégyen neveztek, ebből mindössze egy külföldi, az olasz Stefano Marrini, aki egy Mitsubishi Lancer EVO 9-cel áll rajthoz.
A hétvégi verseny előtt Valentin Porcișteanu vezeti a hazai pontvadászatot 88 ponttal a 83 pontos Simone Tempestini és a 69 pontos Dan Gârtofan előtt, a bajnoki címvédő Bogdan Marișca 61 ponttal a negyedik – ez a négy pilóta harcol reális esélyekkel a bajnoki serlegért, nemcsak a bákói sikerért.
Az 5-ös géposztályban a Tes­lovan Adrian és Cseh Vajk Imre kettős listavezető, a csíkiak az elsőkerék-meghajtású autók géposztályában a második helyen állnak, hátrányuk 25 pont a listavezető Raul Badiuval szemben.
Ma kilenc, holnap nyolc szelektív vár a mezőnyre. Az első napi hurok Bákó környékén zajlik, a Hemeius (8,35 km) és a Trebes (12,2 km) szelektíveket háromszor, a Valea Budului-t (10,68 km) kétszer teljesíti a mezőny, az első szakaszon délelőtt fél tízkor rajtol el az első versenyautó. A napot az Ónfalva központjában kialakított pályán zajló szuperszpeciál zárja, ez este hat előtt három perccel kezdődik és a TVR 3 élőben közvetíti.
Holnap már Mojnest környé­kén zajlik a verseny a Runcu (5,3 km), a Mojnest (6,1 km) és a Vermești (8 km) szelektíveken. A Runcu és Vermesti szakaszokat háromszor, a Mojnest szelektívet kétszer teljesíti majd a mezőny. A nap első szelektívjét tíz órától rendezik, az utolsó két Vermești szakaszt 14.10 és 16.40-tól a TVR 3 élőben közvetíti.
A Moldva Rali idei kiírásában az ófalvi szuperszpeciál és a Valea Budului szelektív az újdonság az elmúlt évek pályáihoz képest.

Ismételni szeretnének
Tavaly összetettben a negyedik helyen zártak a csíkiak a Moldva Ralin és megnyerték az 5-ös géposzályt, valamint az elsőkerék-meghajtású autók kategóriáját. Idén is megismételné a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre kettős az elmúlt évi eredményét, noha népesebb most a mezőny, mint az előző évben.
– Szerda és csütörtök hajnalban is sokat esett az eső Bákó és Mojnest környékén és kicsi annak az esélye, hogy felszáradjanak a pályák, főleg az erdők közötti útrészek – mondta a tegnap délelőtti pályabejárások után lapunknak Teslovan Adrian. A csíki pilóta szerint fontos lesz az abroncsválasztás két ok miatt is. – Egyrészt nem száraz, hanem jó sáros murván kell mennünk, az eső ugyanakkor fel is puhította a talajt, így a mezőny második felének nagyon nehéz dolga lesz. Másrészt nagyon rövidek a szelektívek, a hétből mindössze két szakasz haladja meg a tíz kilométert, kettő éri el a nyolcat, így fontos, hogy az abroncsok hamar érjék el az üzemi hőmérsékletet – mondta Teslovan Adrian.
Cseh Vajk Imre is osztotta a pilóta véleményét, a navigátor viszont határozottan állította, a pályák minősége rosszabb, mint a tavaly.
– A három Mojnest melletti szakaszon sok volt a vízátfolyás az utakon, emiatt vannak szakaszok, amelyen úgy csúszhat az autó, mint a jégen – mondta a csíki navigátor. Cseh szerint a Moldva Rali új szakasza jó lehetne, ha felszáradna az útburkolat. – A Valea Budului a második leghosszabb szakasz a tíz és fél kilométerével, a szakasz egyáltalán nem nevezhető gyorsnak, hiszen kanyar kanyart ér, alig vannak egyenes részek. Nagyon technikás a pálya, nem köves és szárazon talán jót lehetne rajta autózni. A sár viszont kisebb tempót fog jelenteni mindenkinél, aki viszont bátor lesz ezen a szakaszon az vagy nagyot nyer a többiekhez képest, vagy óriásit bukik – mondta lapunknak Cseh Vajk Imre.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.