Két hét múlva újraindul a magyar labdarúgás

Minden mérkőzést közvetítenek a tévében

29

Romániával ellentétben Magyarországon már biztosan tudják, mikor indul újra a labdarúgóidény, amely a koronavírus-járvány miatt szakadt félbe még március közepén. Noha a sportolók egészségi biztonságára a magyarok is nagy figyelmet fordítanak, nem szabályozták olyan szigorúan az újrakezdést, mint Romániában, ennek egyik következménye, hogy két hét múlva már lesz focimeccs Magyarországon. Nálunk egyelőre csak tervek vannak a folytatásról.

A Ferencváros pályáján lesz az első magyar bajnoki mérkőzés. Az OTP Bank Liga rangadót vív 15 nap múlva a Debrecen ellen                                                                                                                       Fotó: fradi.hu / archív

Nem szabályozták olyan szigorúan a sportélet újraindulását Magyarországon, mint Romániában, így az anyaországban gyakorlatilag két hét múlva már lesznek focimeccsek. A Magyar-kupa találkozóival folytatódik a 2019/2020-as idény, majd az OTP Bank Liga is újraindul. Újdonság, hogy az összes találkozóról lesz élő tévéközvetítés.
Az MTVA közleményben tudatta, hogy a labdarúgó OTP Bank Liga hátralévő összes mérkőzését élőben fogják közvetíteni a közmédia csatornái. Fontos megjegyezni: a meccseket nézők jelenléte nélkül, zárt kapuk mögött rendezik. „Minden mérkőzést élőben követhetnek a nézők a közmédia csatornáin és természetesen az m4sport.hu-n” – idézi az MTVA közleménye Székely Dávid csatornaigazgatót, aki elmondta, hogy a találkozók túlnyomó része az M4 Sporton lesz látható, azonban ha egyszerre két esemény kerülne egy időpontba, akkor a másodikat az m4sport.hu mellett a Duna Worldön közvetítik.
Szabó Dávid elmondta, az előírt biztonsági intézkedéseket a legszigorúbb módon betartva az 1. fordulóból elhalasztott Ferencváros–Debrecen-össze-
csapással indul újra az M4 Sport élő műsorfolyama. A tervek szerint a hétközi fordulókat kedden és szerdán, a hétvégi mérkőzéseket pénteken, szombaton és vasárnap rendezik, hogy minél kevesebb meccset kelljen hőségben lejátszaniuk a csapatoknak. A három napig tartó fordulók ugyanakkor lehetőséget adnak arra, hogy ne csússzanak egybe a kezdési időpontok, és ne kelljen kora délutáni időpontokban is meccseket rendezni. A televíziós közvetítések hátterével kapcsolatban Székely Dávid elmondta, a bajnokság programját, illetve a közvetítések menetrendjét az MLSZ-szel közösen alakították ki. Május 30-tól három idősávban lesznek láthatók a mérkőzések: 17.55, 20 óra és 22.05 órai kezdettel, ezeket az idősávokat már a nyári melegre való tekintettel alakították ki. Székely Dávid azt is elmondta, alapvetően kedden, szerdán, illetve szombaton és vasárnap rendezik majd a mérkőzéseket, de néhány meccs péntekre is kerül a tervek szerint, a pénteki mérkőzések 21 órakor kezdődnek.
Az OTP Bank Liga hátralévő teljes programjáról későbbre várható az MLSZ tájékoztatása. Ami biztos, hogy 23-án, szombaton 17 órától az 1. fordulóból elhalasztott Ferencváros – Debreceni VSC mérkőzést játsszák, és aznap rendezik a Magyar-kupa elődöntőinek első találkozóit, az MTK Budapest – Budapest Honvéd, valamint a Mezőkövesd – Mol Fehérvár FC meccseket. A visszavágókat május 26-án, kedden, míg a döntőt június 2-án tartják. Május 27-én, szerdán a 20. fordulóból elhalasztott Újpest – Ferencváros mérkőzést rendezik, míg a hónap utolsó hétvégéjén az OTP Bank Liga 26. fordulójának mérkőzéseire kerül sor.
A Magyar Labdarúgó Szövetség hétfőn döntött arról, hogy az OTP Bank Liga és a Magyar-kupa küzdelmeit befejezik, míg az alacsonyabb osztályokban a pontvadászatokat lezárják.

Romániában még minden bizonytalan
Miután Ionuț Stoe ifjúsági és sportminiszter a hét elején közölte azokat a feltételeket, amelyek betartása kötelező ahhoz, hogy újrainduljon Romániában a sportélet, még nagyobb lett a bizonytalanság a honi labdarúgó-bajnokságok folytatását illetően. Az 1. Liga klubjai közül mindenki eleget tud tenni a sportminiszter rendeletében szereplő feltételeknek, ám a 2. és 3. ligás csapatok közül sokaknak lehetetlen ez. A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) elnöke a sport- és egészségügyi minisztérium vezetőivel tárgyalna a feltételek enyhítéséről.
Răzvan Burleanu ugyanis azt szeretné, ha már május 15-től edzésbe állhatnának a csapatok. „Ha május 15-én előbb 14 napos karanténba vonulnak a játékosok, akkor csak a hónap utolsó napjaiban lehetne elkezdeni az edzőseket, ez pedig kéthetes csúszáshoz vezetne ahhoz képest, hogy mi mit terveztünk” – jelentette ki a FRF vezetője. Burleanu szerint fontos volna a szükségállapot lejártával elkezdeniük edzeni legalább az 1. Ligában szereplő csapatoknak ahhoz, hogy a kontinentálius szövetség által meghatározott időpontig bajnokot tudjanak hirdetni. „Legkésőbb május 25-ig közölnünk kell az UEFA felé a bajnokság és a Románia-kupa folytatásának naptárát. A jelenlegi terveink szerint amennyiben június 13-ig nem tudjuk újraindítani az 1. Liga küzdelmeit, akkor a versenykiíráson is módosítanunk kell” – mondta Burleanu.
Míg az 1. Ligában szereplő csapatok többsége a 2019/2020-as idény folytatása mellett tette le voksát, nem ez a helyzet az alacsonyabb osztályokban. A 2. Liga középmezőnye nem folytatná az idényt, ám a feljutásra esélyes, valamint a kiesés elkerülése ellen küzdő csapatok lejátszanák a hátralévő meccseket. A 3. Ligában a csapatok nagy többsége azt szeretné, ha nem folytatódna a 2019/2020-as idény számukra.

Európai-bajnokságok – hogyan tovább?

Az e heti állapotok szerint a belga, a holland és a francia bajnokság nem folytatódik, de Belgiumban a klubok elhalasztották az idény lezárásáról szóló szavazást. A francián kívül a többi topligában várható folytatás, kivétel nélkül zárt kapuk mögött.
Ha a Német Labdarúgó Liga (DFL) engedélyt kap erre a német kormánytól, akkor a Bundesligában május 15-én vagy 21-én rendezhetik a következő fordulót. A pontvadászatból kilenc forduló van hátra.
A spanyol La Liga céldátuma június 12., de akár már egy héttel korábban is pályára léphetnek a csapatok, ha az előkészületek a tervek szerint alakulnak. Tizenegy forduló vár a csapatokra.
Az olasz klubok már megegyeztek a folytatásról, ami a Serie A-ban június első napjaiban következhet. A Serie A csapatai még 12 fordulót kell játsszanak.
Az angol Premier League klubjai is a folytatás mellett döntöttek, a terv az, hogy legfeljebb tíz stadionban, semleges pályákon rendezik a mérkőzéseket – még Ausztrália is szóba került mint lehetséges helyszín –, de végleges döntés nem született. A bajnokságból kilenc forduló van még hátra.
Franciaországban lezárták a bajnokságot, a Ligue 1-et a Paris Saint-Germain nyerte, a Ligue 2-ből a Lorient és a Lens jutott fel az élvonalba. Hollandiában is lezárták a pontvadászatot, ám az Eredivisie nem hirdetett bajnokot.
Az osztrák Bundesliga folytatásának nincs pontos dátuma, ám a bajnokságot, amelyből tíz forduló van még hátra, ebben a hónapban újraindítanák. A dán Superligából 12 forduló van még hátra, május 24. vagy 31. a folytatás lehetséges időpontja.
A lengyel Ekstraklasa alapszakaszából négy forduló van még hátra, ezt követően kezdődik a rájátszás, az újraindulást május 29-re tervezik. Svájcban június 8-án folytatnák a Super League-et, amelyből tizenhárom forduló és az osztályozók vannak hátra, a szerb Szuper Liga május 30-án folytatódik, az alapszakasz négy fordulóját megtartják, ám a rájátszás elmarad. A szlovák Fortuna Liga június 6-án indulhat újra, a pontvadászat rájátszásából még tíz forduló van hátra.

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.