Két hét múlva lejár a határidő

Még lehet műemléképület-felújításra pályázni

193

Már csak két hétig lehet pályázni műemlék épületek felújítására a Hargita megyei önkormányzatnál, azonban még senki nem késett el vele, ugyanis az eljárás viszonylag egyszerű, a rendelkezésre álló keret 600 ezer lej – közölte Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke tegnapi sajtótájékoztatóján.

Barti Tihamér sajtótájékoztatón ismertette a pályázatot Fotó: László F. CsabaAz elöljáró elmondta: a pályázatok benyújtásának végleges határideje június 29. déli 12 óra, olyan A kategóriásként nyilvántartott műemlék épületek felújítására lehet pályázni, amelyek kereskedelmi hasznot nem termelnek a tulajdonosoknak. Jogi személyiséggel bíró civil szervezetek, egyházak és magánszemélyek egyaránt pályázhatnak. Hozzáfűzte: az önrész nem feltétele a pályázati kiírásnak, a támogatási kérések elbírálásakor ugyanakkor előnyt jelent, ha a tulajdonos saját forrásait is beveti műemlék épülete felújítására.
Barti Tihamér ugyanakkor úgy vélte: nagyon könnyű benyújtani a pályázatot, mert mindössze háromoldalas űrlapot kell ehhez kitölteni, a megyei önkormányzat munkatársai igény esetén segítenek a pályázatok benyújtásában kevésbé jártas műemléképület-tulajdonosoknak. Ráadásul viszonylag kevés hivatalos dokumentum bemutatása is elég. Elsősorban az ingatlan tulajdonjogát tisztázó telekkönyvi kivonatra van szükség, továbbá azt is igazolniuk kell a pályázóknak, hogy nincs tartozásuk, illetve nem akkora a jövedelmük, hogy önerőből tudják felújítani az épületet. A megyei önkormányzat alelnöke szerint ezeket az iratokat rövid idő alatt is be lehet szerezni.
Hozzáfűzte, tavaly összesen 25 pályázatot finanszírozott a megyei önkormányzat, már akkor többen jelezték, hogy ha tudtak volna a lehetőségről, akkor pályáztak volna. Egyébként a pályázatok 80–90 százalékát az egyházak nyújtják be.
Barti a Hargita Népe kérdésére elmondta: azért is van ez így, mert a magánszemély tulajdonosok kevésbé érdeklődnek a lehetőség iránt, ennek pedig részben az is oka, hogy külföldön élnek.
Hozzátette: célszerű először ha­tástanulmány elkészítésére, majd tervezésre pályázni, és csak azután a kivitelezésre.
Mint részletezte, volt már példa, hogy egy egyházközség sikeresen pályázott a műemlék épület tervezésére a megyénél, majd a terv birtokában sikerül uniós pályázati alapokból forrást szereznie a kivitelezésre.
Ugyancsak tegnap Barti Tihamér Gyergyószentmiklóson is bemutatta a pályázati lehetőséget, megjegyezve, hogy a pályázatnak köszönhetően akár Gyer­gyó­szent­miklós főterének szakszerű felújítása is elkezdődhet, ezért arra kéri a műemléképület-tulajdonosokat, hogy éljenek a lehetőséggel.
Mint mondta, tavaly négy gyer­gyószentmiklósi pályázatot támogattak, amelyből kettő egyházi volt, kettőt pedig magánszemélyek nyújtottak be. Továbbá a Szent Miklós-templom körüli járda, illetve az örmény katolikus plébánia tatarozásának előtanulmányait is ebből a pályázatból rendelték meg.

Kiss Előd-Gergely
Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek