Két hét haladék

Adónyilatkozat

154

Az eddig hatályos törvényes előírások értelmében a béren kívüli jövedelmek megadózására és a társadalombiztosítási hozzájárulásokra vonatkozó egységes nyilatkozatot a területileg illetékes adóhatóságokhoz július 16-tal bezárólag lehetett benyújtani.

Múlt időt kell használnunk, mert a tegnapi kor­mányülésen valamilyen okból kifolyólag napirendre tűzték a szóban forgó határidőt, illetve annak elnapolását. El is fogadtak egy sürgősségi kormányrendeletet, amely értelmében a határidőt kitolták július 31-re, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az érintett/érdekelt magánszemély adófizetők a szóban forgó egységes adóbevallást július 31-gyel bezárólag nyújthatják be akár nyomtatott formában, akár elektronikus úton. (A sürgősségi kormányrendelet lapzártáig még nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben.)
Félhivatalos értesüléseink szerint a halasztásra egyrészt azért került sor, mert az Országos Adóügynökség (ANAF) informatikai rendszere „szakadozva” működik, másrészt pedig azért, mert az érintettek közül sokan halasztgatták a benyújtást. Állítólag mintegy 1-1,1 millió adófizető lenne kötelezett a szóban forgó adóbevallás benyújtására, de eddigelé csak mintegy 450 ezren tettek eleget ennek a kötelezettségüknek (450 ezren a szerdai nappal bezárólag).
Egyébként a minap egyes hazai adószakértők részéről napvilágot látott egy olyan tanulmány, miszerint különböző nehézségek érződnek az űrlap kitöltése tekintetében: az érintettek közül sokan nincsenek tisztában azzal, hogy tulajdonképpen melyek is azok a jövedelmek, amelyekről nyilatkozniuk kell a 2017-es esztendőre vonatkozóan, és melyek azok, amelyekről nem; a külföldön valutában realizált összegek tekintetében pedig az, hogy melyik árfolyamot kell használniuk.

Hecser Zoltán 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek