2021, január 19, kedd.

Két finanszírozási időszak küszöbén

A Központi Fejlesztési Régió Tanácsa Csíkszeredában a Megyeháza márványtermében tartotta negyedévi soros ülését szerdán. Az ülés fő témái a 2007–2013-as időszakban a Regionális Operatív Program (POR) projektjeinek helyzete, ennek az időszaknak a tapasztalatai, illetve a 2014–2020-as finanszírozási ciklus újdonságai, és projektjeinek előkészítése voltak.

A megyeházán ülésezett a Központi Fejlesztési Régió Tanácsa
A megyeházán ülésezett a Központi Fejlesztési Régió Tanácsa

Házigazdaként Szabó Barna megyemenedzser köszöntötte a jelenlévőket a szerdai ülésen. Mint mondta, a két finanszírozási ciklus határán tanulni kell az előző időszak tapasztalataiból, és még komolyabban venni a következő időszak nyújtotta lehetőségeket.
A jelenlegi 65 százalékról 80 százalékra való növelése a 2007–2013-as Regionális Operatív Programból származó források fogadásának és hatékony felhasználásának a központi régióban, azaz Brassó, Fehér, Hargita, Kovászna, Maros és Szeben megyében a megyei és a helyi tanácsok felelőssége annak érdekében, hogy enyhítsék a 2015 utáni financiális nyomást – ez volt a szerdai megbeszélés fő témája. Ugyanis az elvégzett építkezési, modernizálási munkálatok és a projektek által előírt eszközök beszerzése jóval előbb tart, mint a költségek megtérítése, és szükséges lenne a két érték közelítése nemcsak a kedvezményezettek támogatásáért, hanem azért is, mert ezáltal a programok valós helyzetét tükröznék a számok – hangzott el az ülésen. Simion Creţu, a Központi Fejlesztési Régió vezérigazgatója elmondta, a 65 százalékos abszorpciós kapacitás (a rendelkezésre álló támogatások fogadása és hatékony felhasználása) a 12 finanszírozási terület átlaga, hiszen egyes területek, mint a mikrovállalkozások által lehívható összegek vagy a katasztrófavédelmi felügyelőség számára vásárolható felszerelések, illetve a szociális központok rehabilitációja elérik a 80-100 százalékos arányt. Viszont vannak olyan területek, ahol bár már egy vagy két éve megjelentek a kiírások, az elérhető összegek csupán 4–30 százalékát hasznosították. A projektek végrehajtása, a benyújtáshoz szükséges kérések, és a problémák, amelyekkel a kedvezményezettek találkoznak, egy dinamikus, folyton változó rendszer részei, amelyből tanultak, és megpróbálják a szerzett tapasztalatokat a következő, 2014–2020-as időszakban alkalmazni, hogy elkerüljék ugyanazokat a hibákat – fogalmazott a vezérigazgató.
A 2014–2020-as időszakkal kapcsolatban elmondták, hogy októberre várható a közlekedési infrastruktúra rehabilitációjára vonatkozó terület elindítása, illetve novemberben a mikrovállalkozások versenyképességének növelését célzó kiírások. Pro­ce­durális szempontból a pályázók a finanszírozási kéréseket elektronikus formában a MySIS-rendszeren keresztül kell majd benyújtsák. Ugyanakkor tájékoztatták a jelenlévőket, hogy novemberben két alkalommal ülésezik a Mo­nitoring Bizottság, először a 2007–2013-as, majd a 2014–2020-as időszakra vonatkozóan, illetve arról is, hogy a központi régióban a 2014–2020-as programot egy nemzetközi városfejlesztési konferenciával indítják.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,317RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb