Két és fél hónap után az iskolákban

Elkezdődtek a vizsgafelkészítők

49

Néhány órára ismét beülhettek a padokba az általános és középiskolák végzősei, akik június 2–12. között felkészítőkön vehetnek részt. A részvétel nem kötelező, a szigorú szabályok betartása viszont igen. Az iskolákban tízes csoportokba osztották be azokat a nyolcadikos és tizenkettedikes diákokat, akik részt vesznek a cikluszáró vizsgákra – az országos felmérésre és érettségire – felkészítő konzultációkon.

Szigorú feltételekkel népesülhetnek be ismét az osztálytermek                                                             Fotó: tinkstock

Tegnap reggel egészségügyi személyzet fogadta a tanulókat Hargita megye oktatási intézményeiben, akik lázmérés és fertőtlenítés után, maszkban, kijelölt útvonalon, a megfelelő távolságot betartva léphettek be a számukra kijelölt, megfelelően átrendezett osztályterembe, ülhettek be egyenként a számukra fenntartott padba. Ugyanazt az osztálytermet és padot fogják használni a konzultációk (majd vizsgák) ideje alatt. Az intézményekben számos fertőtlenítő pontot alakítottak ki. A tanároknak is kötelező a védőmaszk viselése, ugyanakkor egy saját felelősségre kitöltött nyilatkozatot is le kell adniuk mindennap, ami arról szól, hogy nem betegek, nincsenek fertőzésre utaló tüneteik. Ahol több váltásban tudták megszervezni a felkészítőket, a turnusok között szellőztetni, fertőtleníteni kell, és minden alapos dezinfekción esik át a nap végén is, továbbá a diákok csak a kijelölt útvonalon hagyhatják el az iskolák épületét. Természetesen azokat a tanárokat és diákokat, akiknek betegségre utaló tüneteik vannak, nem engedik be, hanem családorvosukhoz irányítják őket.
A felkészítők időtartama nem haladhatja meg a három órát, és továbbra is zajlanak az online tanórák. A konzultációk a vizsgatantárgyakra vonatkoznak.

Nagy az igény
A nyolcadikosoknak ezen a héten kell beiratkozniuk az országos felmérő vizsgára, az ún. abszolválóra, és ugyancsak ezen a héten iratkozhatnak fel a képességvizsgákra, amelyek a hivatási osztályokba való bejutáshoz szükségesek. Az érettségizők ugyancsak a napokban jelezhetik részvételi szándékukat a vizsgákra.
A központi adatok szerint mindössze három megyéből jeleztek vissza majdnem százszázalékos részvételi szándékot, ezek egyike éppen Hargita megye, a másik kettő pedig Kovászna és Ialomița.
Valóban nagy a részvételi kedv – erősítette meg tegnap kora délután lapunknak Demeter Levente Hargita megyei főtanfelügyelő. A nyolcadikosok 92,9, a tizenkettedikesek 99,6 százaléka jelezte, hogy igényli a közvetlen konzultációkat, az első nap alig néhány iskolából jelentettek 1-2 hiányzót – tudtuk meg. A főtanfelügyelő elmondta azt is, hogy jó körülmények között zajlott az „élő” felkészítők első napja, a tanintézmények idejében felkészültek. Ő maga is több iskolát meglátogatott, és mindenütt rendben, a megfelelő feltételek közepette zajlott a tevékenység.

Felkészülten fogadták a diákokat Gyergyószentmiklóson
Felkészültek a gyergyószent­miklósi iskolák a diákok fogadására. Nagy figyelmet fordítanak a szigorú szabályok betartására, a tanárok a tantermekben, de szünetekben is felügyelik a diákokat. A nyolcadikos, illetve tizenkettedikes diákok számára tegnap rendben elkezdődött a kéthetes, képesség- és érettségi vizsgákra felkészítő program a tanintézetekben. A gyergyószentmiklósi általános és középiskolák mindegyike az előírt egészségbiztonsági intézkedéssel készült a diákok fogadására – tájékoztatott közleményben Nagy Zoltán polgármester.
Elvégezték az épületek fertőtlenítését, a mellékhelyiségeket felszerelték a kötelező higiéniai kellékekkel, kifüggesztették a közlekedési menetirányokat, kijelölték a közlekedési távolságokat és jól látható helyekre kifüggesztették az egészségügyi szabályokat. A termekben az ülőhelyeket úgy jelölték ki, hogy a tanulók között biztosított legyen a törvény által előírt 2 méteres távolság. Az iskolába való belépéskor egészségügyi szakember méri meg a diákok testhőmérsékletét. A tanulók számára kötelező a kézfertőtlenítés és maszkot is kapnak, amit az épületben viselniük kell. Az egyes osztályközösségek csoportokra osztva, külön termekben vesznek részt az órákon. A csoportok létszámának meghatározásánál az iskolák figyelembe vették, hogy minden diák számára biztosítva legyen a 4 négyzetméternyi hely, társaiktól a 2 méteres távolság. Az egyes csoportokba sorolt tanulók névsora ki van függesztve az osztálytermek ajtajára. A szabályok betartását mindenhol tanárok segítik: fogadják az iskolába érkezőket, s az osztályokig kísérik, majd szünetekben is felügyelik őket. Valamennyi gyergyószentmiklósi iskola úgy állította össze az elkövetkező két hét órarendjét, hogy a felkészítők ne nyúljanak át a délutáni órákra.
A városvezető hangsúlyozta, arra kérik a diákokat, tartsák be a szabályokat, vegyék komolyan az iskolák által kidolgozott menetrendet, hogy a hamarosan kezdődő vizsgákon mindannyian egészségesen jelenhessenek meg.

Be kell tartani a szabályokat az épületekben is                                Fotó: Lázár Hajnal

Elkezdődött a felkészítés Csíkszeredában is
Fontos fejleményként említette meg tegnapi online sajtótájékoztatóján Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere az iskolák részleges megnyitását. Mint a városvezető elmondta: időben és kellő mértékben fel tudtak készülni, megvásárolták a szükséges eszközöket és fel is szerelték azokat.
Az iskolák felszerelésére elköltött pénz még nincs összesítve, a hivatal tartalékokat is vásárolt a biztonság érdekében. A korábban megrendelt és kifizetett ózongenerátorok nem érkeztek meg határidőre, így az adott cég vállal egynapi ingyenes fertőtlenítést az intézményekben. Az önkormányzat az újraindulás előtt ellenőrizte, övezeti felelősök segítségével, a megfelelő felszereltséget és a körülményeket.

HN-összefoglaló

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.