Készülnek az évforduló megünneplésére

425 éves a Tamási Áron Gimnázium

189

Imázsfilm készült, karikatúra-kiállítás nyílt, megszületett a 425 év című dal, a véndiákok is megvillantották már tehetségüket. Közeledik a patinás székelyudvarhelyi tanintézmény nagyszabású évfordulós ünnepségsorozata, amely a találkozások és a folytonosság megmutatásának jegyében zajlik a jövő héten.

Ünnep és megújulás. 425 éves a székelyudvarhelyi „Gimi” Fotó: Kováts fényképészet / gimi.ro

Dackorszak címmel Kön­czey Elemér karikaturista munkáiból nyílt kiállítás a Tamási Áron Gimnáziumban a hét első napján. Az iskola első emeletén berendezett tárlat a 425 éves évfordulóra szervezett ünnepségsorozat egyik nyitóakkordja. A megnyitón jelen volt a művész is, maga is egykori „gimis” diák, aki megpróbálta bebizonyítani a mai­aknak, hogy nem is olyan nehéz karikatúrát rajzolni. Közben már napok óta hallható a nagy ünnepre elkészült dal, amelynek alkotója ugyancsak az iskola véndiákja, Marthy Barna és zenekara. Az iskola honlapján és a legismertebb videómegosztón is megtalálható klipet már több százan megnézték, a képi megjelenítés is egykori diák, ifj. Szabó Sámuel kreativitását dicséri. Szintén véndiákok, mostani pedagógusok készítették el az iskola imázsfilmjét.

Iskolatörténet a múzeumban
Maga az ünnepi rendezvény november 7–10. között zajlik több helyszínen.
– A célunk megmutatni magunkat, azt, hogy helyünk van Erdély oktatástörténetében. A folytonosság láttatása is fontos eleme a programnak, hogy a mai diákok belepillanthassanak a múltba, találkozhassanak véndiákokkal, a régiek pedig az újakkal, a mostani tanárokkal. Szeretnénk, hogy a mai gimisek lássák, hogy mások, akik innen indultak el, mire vitték – mondta az ünnepségről Bekő Melinda igazgatóhelyettes.
A négy nap minden korosztályt megszólít, kicsik és nagyok számára is van rendezvény. Jövő szerdán sportnapot tartanak, majd csütörtökön a Haáz Rezső Múzeumban nyílik meg a Mérföldkövek. Fejezetek a Tamási Áron Gimnázium 425 éves történetéből című iskolatörténeti kiállítás. Bekő Melinda elmondta, hogy nagyon sokan reagáltak a korábbbi felhívásukra, amelyben egykori gimisektől kértek az iskolához köthető tárgyakat, küldtek régi ellenőrzőt, okleveleket, fotókat. Hat teremben vezetnek majd végig az iskola bő négy évszázados történetén, interkatív elemekkel színesítik az élményt – árulta el az igazgatóhelyettes.

A gimi, gimi miénk volt…
A pénteki nap a véndiákoké. A szervezők személyesen keresték meg azokat a volt gimiseket, akik valamilyen területen elismert, sikeres emberekké váltak, és közülük sokan vállalták, hogy részt vesznek az ünnepi tudományos ülésszakon, ahol a plenáris és szekcióülések a természettudományok, matematika, informatika, irodalom, társadalomtudományok és hittudomány tematikában zajlanak majd. Kutatók, neves irodalmárok, sikeres vállalkozók érkeznek számos településről, egyetemről, hogy találkozzanak a jelenlegi diáksággal. Délután a Művelődési Házban A gimi, gimi miénk volt… címmel gálaestet is rendeznek a véndiákoknak.

Szépül és ünnepel
A program az említettek mellett számos vetélkedőt, könyvbemutatót, táncházat, kiállítást tartalmaz, ünnepélyes felvonulás is lesz mécsesekkel az iskola körül, több ízben is elhangzik majd a dal, és többször is bemutatják az imázsfilmet, illetve az iskola történetéről szóló alkotást.
Szombaton felszentelik a Tamási Áron Gimnázium felújított épületét (a nagyszabású, az iskola összes épületét érintő, a magyar kormány támogatásával történő munka jól halad, de kívülről csak a homlokzat egy része van kész – szerk. megj.), emléktáblát avatnak, átadják a 425 éves intézmény jubileumi tablóját és időkapszulát helyeznek el. Ugyanaznap a Művelődési Házban 19 órától tartják az ünnepi gálaestet, amelyen fellép az iskola néptáncegyüttese, a Gereben, Berecz András, az Üsztürü és Üver zenekar, valamint a Veszprém Ifjúsági Néptáncegyüttes.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek